65 yaş üstü hastalarda mental durum değerlendirmesi ve etkileyen faktörler
Evaluation of mental situation in patients over 65 years and affecting factors
  1. Tez No: 680599
  2. Yazar: EMİNE EBRU KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: demans, geriatri, mental durum, mini mental test, demantia, geriatrics, mental state, mini mental test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Demans özellikle ileri yaş kişilerde görülen bir sağlık sorunudur. Hem dünyada hem de ülkemizde gerek doğum hızında azalma gerekse gelişen teknoloji ve sağlık hizmetleri sebebiyle yaşlı nüfus artmaktadır. Yaşlı nüfusun arttığı bu ortamda demans sendromu önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışma Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Geriatri ve İç Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran yaşlılarda demans sıklığı ve etkileyen faktörler ile ilişkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 102 gönüllü katılımcı dâhil edilmiştir. Katılımcıların %55,9'u (n=57) kadın, % 44,1'i (n=45) erkek olup, araştırma grubunun yaş ortalaması 70,91±4,96 (min:65; max:89) yıldır. Yaşlıların % 63,7'si evli, % 18,6'sı okul bitirmemiştir. Standardize Mini Mental Test değerlendirmesine göre %44,1 inde demans saptanmıştır. Demans görülme sıklığı düşük eğitim seviyesi, kadın cinsiyet, SVO öyküsü, çoklu ilaç kullanımı ile ilişkili çıkmıştır. Demans gelişimini bağımsız olarak etkileyen faktörler çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirildiğinde kadın cinsiyet ve SVO öyküsü bağımsız risk faktörü olarak saptanmamıştır. Sonuç olarak; Geriatri ve İç hastalıkları Polikliniğimize başvuran yaşlılarda demans görülme sıklığı yüksektir. Multidisipliner yaklaşımla, yaşlılarda demans ile ilişkili risk faktörleri de değerlendirilerek, bu gruba yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici hizmetler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Dementia is a health problem especially seen in elderly people. The elderly population is increasing both in the world and in our country due to the decrease in the birth rate and the developing technology and health services. This study was carried out in order to determine the relationships betweeen the prevalence and affecting factors of dementia in the old in Akdeniz University Faculty of Medicine, Geriatrics and İnternal Medicine Policlinic. 102 volunteer participants were included in the study. 55.9% of the participants (n = 57) were female, 44.1% (n = 45) were male, and the average age of the study group was 70.91 ± 4.96 (min: 65; max: 89) years. 63.7% of the elderly are married and 18.6% have not finished school. According to the Standardized Mini Mental Test, 44.1% of them had dementia. The incidence of dementia has been found to be associated with low education level, female gender, cerebrovascular disease, and multiple drug use. When the factors that independently affect the development of dementia were evaluated by multivariate logistic regression analysis, female gender and cerebrovascular disease were not found to be independent risk factors. As a result; the incidence of dementia is high in the elderly who admitted to our Geriatrics and İnternal Medicine Policlinic. With a multidisciplinary approach, protective treatment and rehabilitation services should be organized by evaluating the risk factors related to demantia in the old.