Okul öncesi çocuklarda motor beceri ve sosyal beceri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between motor skill and social skill in preschool children
  1. Tez No: 680663
  2. Yazar: RABİA GAMZE ECEVİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Motor Beceri, Motor Beceri Yeterliliği, Temel Hareket Becerileri, Sosyal Beceri, Motor Skill, Motor Skill Competence, Fundamental Movements Skills, Social Skill
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi çocukların motor beceri ve sosyal becerileri arasındaki ilişkinin yaş, cinsiyet ve beden kütle indeksine göre incelenmesidir. Çalışmaya 5-6 yaş çocuklarının eğitim aldıkları bir okul öncesi eğitim kurumundan, her bir yaş grubundan 40 kız, 40 erkek olmak üzere tipik gelişime sahip olan, fiziksel aktiviteye katılımda sağlık sorunu bulunmayan ve ebeveyn tarafından onam formu imzalanmış toplam 160 çocuk katılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin betimsel istatistikler için frekans ve yüzde analizi yapılmıştır. Ölçekler ve alt boyutlarının minimum, maksimum, ortalama ve standart sapma değerleri belirlenmiştir. TGMD-III ölçeği ve Okul Öncesi Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği için çarpıklık ve basıklık değerleri ve Shapiro-Wilk (Normal Uygunluk Testi) uygulanmıştır. Ayrıca Okul Öncesi Sosyal Beceri Değerlendirme Ölçeği'nin geçerlilik-güvenilirlik analizi için Chroncbach's alfa değerleri hesaplanmıştır. Cinsiyete ve yaşa göre karşılaştırılmalarda T-testi, BKI göre ise Kruskal-Wallis analizi uygulanmıştır. Motor beceri ve sosyal beceri arasındaki ilişkiye yönelik Pearson Korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda okul öncesi çocukların motor becerilerinin cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık gösterdiği (p0,05) tespit edilmiştir. Okul öncesi çocukların motor becerileri ve sosyal becerilerinin BKI sınıf düzeylerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermediği (p>0,05) saptanmıştır. Motor bceriler ve sosyal beceriler arasında anlamlı br ilişki bulunamamıştır (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between motor skills and social skills of preschool children according to age, gender and body mass index. A total of 160 children, 40 girls and 40 boys from each age group, with typical development, no health problems in participating in physical activity, and a consent form signed by their parents, participated in the study. Frequency and percentage analysis were performed for descriptive statistics on the demographic characteristics of the participants. The minimum, maximum, mean and standard deviation values of the scales and their sub-dimensions were determined. Skewness and kurtosis values and Shapiro-Wilk (Normal Fit Test) were applied for TGMD-III scale and Preschool Social Skills Assessment Scale. In addition, Chroncbach's alpha values were calculated for the validity-reliability analysis of the Preschool Social Skills Assessment Scale. As a result of the research, it was determined that the motor skills of preschool children showed a significant difference according to their gender (p0.05). It was determined that the motor skills and social skills of preschool children did not show a statistically significant difference according to their BMI grade levels (p>0.05).