Bölgesel ve dengeleyici güç olma yolundaki Hindistan'ın Sahra-altı Afrika ile politik ve ekonomik işbirliği
India's political and economical cooperation with Sub-saharan Africa on the way to become a regional and balancing power
- Tez No: 680662
- Danışmanlar: PROF. DR. SOYALP TAMÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Azgelişmiş, Sahra-altı Afrika, Kalkınma, Hindistan, Türkiye, Underdeveloped, Sub-Saharan African, Development, India, Turkey
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 276
Özet
Sahra-altı Afrika ülkeleri, gelişmişlik sıralamasında dünya ülkeleri arasında en alt sıralarında yer almaktadırlar. Kalkınmasını ve sanayileşmesini tamamlayamamış olan bu ülkeler, sahip oldukları potansiyel ve zengin kaynaklar ile her geçen gün daha fazla ilgi odağı haline gelmektedir. Bu kapsamda özellikle son dönemde Sahra-altı Afrika'da önemli ekonomik ve ticari girişimlerde bulunan ülkelerden birisi de Hindistan olmuştur. Hızla gelişen bir ekonomiye sahip olan Hindistan, bölgesel güç ve küresel aktör olma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Gerek geçmişe dayanan bağları gerekse günümüzde izlediği dış politika ve ekonomi politikaları sayesinde Sahra-altı Afrika ülkelerinin hemen hemen tamamı ile ekonomik, ticari, politik ve kültürel ilişkiler kurmaktadır. Hindistan, bu sayede bölgedeki en önemli aktörlerden biri haline gelmiştir. ÇHC, Hindistan'ın en önemli rakibi konumundadır. Elbette ki bu rekabette batılı ülkeler de yer almaktadır. Ancak, sömürgecilik geçmişinin sebep olduğu yaralar, Hindistan'ın da sömürge düzeninin bir mağduru olması ve Afrika ülkeleri ile bu konuda ortak bir anlayışa sahip olması, batının Afrika'ya kolonyal perspektiften bakmaya devam etmesi gibi nedenlerden dolayı Hindistan'ın bölgedeki etkinliği ön plana çıkmaktadır. Hindistan batılı ülkelerden farklı olarak Sahra-altı Afrika'da bağış yapan bir ülke olarak değil, bir kalkınma ortağı olarak hareket etmektedir. Türkiye, 1990'lı yılların sonlarından itibaren Afrika kıtasına yönelik politikasında radikal değişimler yapmıştır. Bu yeni yaklaşım ile Sahra-altı Afrika ülkeleri ile politik, ekonomik ve ticarî ilişkilerin geliştirilmesi için ciddi girişimlerde bulunmaktadır. Türkiye'nin bölgeye özellikle sağlık, altyapı, eğitim, sosyal yaşam gibi alanlarda yapmakta olduğu insanî yardımlar oldukça dikkat çekmektedir. Bu açıdan bakıldığında Türkiye ve Hindistan'ın Sahra-altı Afrika'ya yaklaşımları benzerlikler göstermektedir. Türkiye'nin Sahra-altı Afrika ile ticari ve ekonomik ilişkilerini daha üst seviyelere çıkarabilmek için çabaları ve çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda Sahra-altı Afrika'da geniş ve derin bir etkinliğe sahip olan Hindistan ile yapılacak işbirliği tüm taraflar için oldukça faydalı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Sub-Saharan African countries are among the least developed countries in the world. These countries, which could not complete their development and industrialization, are becoming more and more the center of attention with the potential and rich resources they have. One of the countries that has made important economic and commercial initiatives in Sub-Saharan Africa, especially in the recent period, has been India. India, which has a rapidly developing economy, is taking important steps towards becoming a regional power and a global actor. In this context, it establishes economic, commercial, political and cultural relations with almost all sub-Saharan African countries thanks to its long-standing ties as well as its foreign and economic policies. India has become one of the most important actors within the region. The PRC is India's most important rival. Of course, western countries are also included in this competition. However, India's activity in the region comes to the fore due to the fact Africa and India has a common past and understanding against the western colonialism, even today the western colonial view of Africa seems to continue. Unlike western countries, India acts not as a donor country but as a development partner in Sub-Saharan Africa. Turkey, since the late 1990s has made radical changes in policy towards the African continent. With this new approach, it makes serious attempts to develop political, economic and commercial relations with Sub-Saharan African countries. Turkey's humanitarian assistance in especially health, infrastructure, education, and social life has been attracting quite a lot attention. In this respect, Turkey and India's approaches to Sub-Saharan Africa show similarities. Turkey's efforts and works in order to build a higher level of trade and economic relations with Africa are continuing. In this context, cooperation with India, which has a wide and deep activity in Sub-Saharan Africa, will be very beneficial for all parties.