Aile hekimliği polikliniğine başvuran ve kronik hastalık tanısı almış bireylerde uyku kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of sleep quality in individuals who applied to family medicine outpatient clinic and diagnosed with chronic disease
- Tez No: 680671
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: PUKİ, kronik hastalıklar, uyku kalitesi, PSQI, chronic diseases, sleep quality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Uykunun vücudun yenilenmesinde ve iyileşmesinde, bilişsel performansın sürdürülmesinde ve hafıza sürecinde önemli bir yeri vardır. Bilimsel ilerlemeler sonucunda birçok hastalığın tedavi edilebilir olması ile bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığı da artmıştır. Bozulmuş uyku kalitesi kronik hastalıklı bireylerde morbidite ve mortalite artışına yol açmaktadır. Çalışmamızda Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine 1 Aralık 2019 – 1 Haziran 2020 tarihleri arasında başvuran ve kronik hastalık tanısı almış bireylerin uyku kalitesini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bireylere sosyodemografik veri formu ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) anketleri uygulanmıştır. Çalışmamıza katılan 238 hastanın 127'si (%53,4) kadın, 111'i (%44,6) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 47,60 ± 13,74 yıl olarak saptanmıştır. Çalışmamıza katılan bireylerin ortalama PUKİ puanları 6,46 ± 3,43 olarak bulunmuştur. Ayrıca katılımcılardan %55,5'inin kötü uyku kalitesine sahip oldukları tespit edilmiştir. Araştırmamızda kardiyovasküler hastalık tanılı ve kronik solunum yolu hastalıkları tanılı bireylerin diğer kronik hastalıklı bireylere göre PUKİ puan ortalamalarının istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğunu belirledik. Ayrıca sigara kullanan bireylerin istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha kötü uyku kaliteleri odluğunu belirledik. Başta kronik solunum yolu hastalıkları ve kardiyovasküler hastalıklı bireyler olmak üzere diğer tüm kronik hastalıklı bireylerin başvurularında uyku durumları sorgulanmalı ve uyku kalitesinin azalmasının yol açtığı sorunların önlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Sleep has an important role in the regeneration and recovery of the body, the maintenance of cognitive performance and the memory process. As a result of scientific advances, the incidence of non-communicable chronic diseases has increased as many diseases can be treated. Impaired sleep quality leads to increased morbidity and mortality in individuals with chronic diseases. In our study, we aimed to evaluate the sleep quality of individuals who applied to Eskişehir Osmangazi University Health Practice and Research Hospital Family Medicine Outpatient Clinic between 1 December 2019 and 1 June 2020 and diagnosed with chronic diseases. Sociodemographic data form and Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) questionnaires were applied to the individuals. Of the 238 patients participating in our study, 127 (53.4%) were female and 111 (44.6%) were male. The mean age of the patients was found to be 47.60 ± 13.74 years. The average PSQI scores of the individuals who participated in our study were found to be 6.46 ± 3.43. In addition, 55.5% of the participants were found to have poor sleep quality. In our study, we determined that individuals diagnosed with cardiovascular disease and chronic respiratory diseases had statistically significantly higher PSQI scores compared to individuals with other chronic diseases. In addition, we found that smokers had statistically significantly worse sleep quality. Sleep status should be questioned in the applications of all individuals with chronic diseases, especially those with chronic respiratory diseases and cardiovascular diseases, and the problems caused by the decrease in sleep quality should be prevented.