The effect of profit management practice on stock prices
Kâr yönetimi uygulamasının hisse senetleri üzerine etkisi
  1. Tez No: 680718
  2. Yazar: HUTHAYFA M. A. ABED HUTHAYFA M. A. ABED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDNAN AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kazanç Yönetimi, Hisselerin Piyasa Değerleri, İnşaat Firmaları, ASE, Earnings Management, Market Values of Shares, construction firms, ASE
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmanın amacı, kazanç yönetiminin Ürdün'de faaliyet gösteren mühendislik ve inşaat firmalarını hisselerinin piyasa değerleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın evrenini Ürdün'deki mühendislik ve inşaat firmaları oluştururken, çalışmanın örneklemini (2017-2019), dönemine ait Amman Borsası'nda hisse senetleri işlem gören 7 firmanın dahil olduğu mühendislik ve inşaat firmalarından oluşmaktadır. Araştırmanın amaçlarına ulaşmak için, araştırılan firmalara finansal tablolar aracılığıyla veri toplama, veri analizi ve hipotez test etmek için tanımlayıcı analitik yöntem kullanılmıştır, Araştırmacı, kazanç yönetiminin piyasa fiyatı üzerindeki etkisini göstermek için çoklu regresyon testi kullanmıştır. Hisse senetleri, ayrıca her bir bağımsız değişkenin, hisselerin piyasa fiyatı üzerindeki bağımlı değişkene etkisi için kullanılan basit doğrusal regresyon testidir. Ürdün'de faaliyet gösteren mühendislik ve inşaat firmalarının hisse senetlerinin piyasa değerleri üzerinde kazanç yönetimi uygulamaları ile istatistiksel olarak anlamlı olmayan bir ilişki ortaya çıkmıştır. Çalışmada firmanın çalışma kapsamındaki taahhüdünün kurumsal yönetim kuralları ve standartları ile faaliyete geçirilmesi, firmalarda dolandırıcılık ve finansal çevrenin manipülasyonundan arındırılması için bilgi ve değişikliklerin açıklanması yoluyla aktif hale getirilmesi, yönetim kurulunun kurumsal yönetim Firmalara yönelik tehlikenin azaltılmasına ve çerçevelenmesine katkıda bulunacak hedefler ve paydaşlar yer almaktadır. Denetim komitesinin, kazanç yönetimi uygulamalarını tespit etmek için bir algı ve farkındalık derecesi olma rolünün etkinliğini artırmak gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the impact of earnings management on the market values of Jordanian engineering and construction firm's shares. The study population consists of engineering and construction firms in Jordan while the study sample consists of Jordanian engineering and construction firms listed in Amman Stock Exchange included seven firms for the period between (2017-2019). To achieve the objectives of the study the descriptive-analytical method was used for data collection, data analysis, and testing hypotheses through financial statements firms under study. Researchers have been used multiple regression tests to demonstrate the effect of earnings management on the market price of the shares. In addition, the simple linear regression test was used to affect each independent variable on the dependent variable on the market price of the shares. The results of the statistical tests on the presence of a statistically non-significant relationship to the practices of earnings management (cash flow from the operating process, firms' revenues change, accounts receivable change) on market values of Jordanian engineering and construction firms shares listed on the ASE during different years of study. The study recommended activating the firm's commitment understudy with rules and standards of corporate governance through the disclosure of information and changes in the firms to ensure free of fraud and manipulation of the financial environment provide appropriate and proper incentives for the board of directors to achieve corporate objectives and stakeholders which will contribute to curbing and framing danger to firms. Increase the effectiveness of the audit committee's role to become a degree of perception and awareness for detecting earnings management practices.