Kurumsal sosyal sorumluluk düzeyi ile finansal performans arasındaki ilişkinin panel veri yöntemi ile analizi: BIST 100'de faaliyet gösteren bankacılık sektöründe bir uygulama (2009-2018)
Analysis of the relationship between corporate social responsibility and financial performance by panel data management: An application in the banking sector operating in BIST 100 (2009-2018)
  1. Tez No: 690686
  2. Yazar: DENİZ SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Finansal Performans, BIST 100 Endeksi, Panel Veri Analizi, Corporate Social Responsibility, Financial Performance, BIST 100 Index, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Yirminci yüzyılda yönetim bilimleri içerisinde tartışılmaya başlanan kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) kavramı, özellikle son otuz yıl içerisinde çok fazla üzerinde durulan bir konu haline gelmiştir. Süreç içinde bu kavramın, finans bilimcilerinin de ilgisini çekmesi sonucu işletmelerin finansal performansı üzerine etkisini araştıran birçok görgül ve kuramsal araştırmalar yapılmış ve farklı sonuçlara ulaşılarak genel bir yargı elde edilememiştir. Çalışmanın amacı, BİST100 endeksinde yer alan bankaların finansal göstergelerine bakarak kurumsal sosyal sorumluluk düzeyleri ile finansal performansları arasındaki ilişkiyi istatistiksel olarak analiz etmek, bir ilişki söz konusu ise bu ilişkinin derecesini tespit etmektir. BIST 100 endeksinde yer alan 2009-2018 (10 dönem) yılları arasında 8 adet banka üzerinde inceleme yapılmıştır. Uygulamada bağımlı değişken olarak Net Kâr(NK), Toplam Varlık(TV), Toplam Özsermaye(TÖS), Hisse Senedi Piyasa Değeri(PD), Piyasa Değeri/Defter Değeri(PD/DD), Fiyat/ Kazanç Oranı(FKO), Hisse Başına Kâr(HBK), Tobin's Q Oranı(TBNQ), Aktif Kârlılık(ROA), Özkaynak Kârlılık(ROE) ve Net Faiz Marjı(NFM) finansal performansı temsilen kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler ise, Bankaların Faaliyet Raporlarında Sosyal Sorumluluk Kelimesini Kullanma Sayıları(SSKS), Yapılan Bağış ve Yardımların Tutarı(BYT), Sürdürülebilirlik Raporu Yayınlayıp Yayınlamadıklarıdır(SRY), Çalışan Sayısı(CLS), Personel Gideri(PRG), Çalışan Başına Düşen Personel Gideri Miktarı(ÇBDPG) ve Ödenen Vergi(ÖDV)'dir. Kurulan modellerin test edilmesinde Eviews 9 paket programından yararlanılmıştır. Yapılan uygulama sonucunda, birinci model olan TBNQ için, bağış ve yardım tutarı ve ödenen vergi değişkenlerimiz pozitif anlamlı etki gösterirken, çalışan başına düşen gider değişkenimiz negatif anlamlı etki göstermiştir. İkinci model olan ROA için, faaliyet raporunda sosyal sorumluluk kelimesini kullanma sayısı ve ödenen vergi değişkenlerimiz pozitif anlamlı etki gösterirken, sürdürülebilirlik raporu yayınlanıp yayınlanmaması ve çalışan başına düşen gider değişkenlerimiz negatif anlamlı etki göstermiştir. Üçüncü model olan ROE için ise, ödenen vergi değişkenimiz pozitif anlamlı etki gösterirken çalışan başına düşen gider değişkenimiz negatif anlamlı etki gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of corporate social responsibility7 (CSR), which started to be discussed in management sciences in the twentieth century, has become a subject that has been highly emphasized, especially in the last thirty7 years. During the process, as a result of this concept attracting the attention of financial scientists, many empirical and theoretical studies have been conducted to investigate the effect of businesses on financial performance, and a general judgment has not been obtained by reaching different results. The aim of the study is to analyze statistical the relationship between corporate social responsibility7 levels and financial performances by looking at the financial indicators of the banks included in the BI STI 00 index, and if there is a relationship, to determine the degree of this relationship. Examinations were conducted on 8 banks between 2009-2018 (10 periods) included in the BIST 100 index. In practice, as the dependent variable, Net Profit (NP), Total Asset (TA), Total Equity7 (TE), Stock Market Value (SMV), Market Value Book Value (MV BV), Price Earnings Ratio (PER), Share Profit Per (SPP), Tobin's Q Ratio (TBNQ), Return on Assets (ROA), Return on Equity7 (ROE) and Net Interest Margin (NIM) are used to represent financial performance. Independent variables are the Number of Banks' Use of Social Responsibility7 in Annual Reports (USRAP), Amount of Donations and Aids (ADA), Sustainability7 Report (SRY)„ Number of Employees (NOE), Personnel Expense (PRE), Personnel Expense Per Employee Amount (PEPEA) and Tax Paid (TP). Eviews 9 package program was used to test the installed models. As a result of the implementation, for TBNQ that is the first model, our variables of donation and aid amount and (our variables of) tax paid had a positively, while our expenditure per employee variable had a negative significant effect. For ROA that is the second model, the number of using the word social responsibility7 in the annual report and our variables paid tax showed a positive significant effect, while the variables of publishing a sustainability7 report and our expenditure per employee variables showed a negative significant effect. For ROE that is the third model, our variable of tax paid has a positive significant effect, while our variable expenditure per employee variable has a negative significant effect.