Türkiye ve Kazakistan kamu personel rejiminde asli istihdam biçimleri bakımından genel bir karşılaştırma: Memurlar ve kızmetkerler
A general comparison in terms of main forms of employment in Turkey and Kazakhstan public personnel regime: Officers and servants
- Tez No: 680730
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYKUT ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu, Kamu Personeli, Kamu Personeli Rejimi, Kamu Hizmeti, Public, Public Personnel, Public Personnel Regime, Public Service
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kamu personel rejimleri devletlerin kamu kurum ya da kuruluşlarında çalışan kamu personellerinin yerine getirdikleri kamu hizmetlerini, işe alınmalarını, görevlerini ve gerekli yasal düzenlemeleri içeren sistemlerdir. Her ülkenin kendine özgü bir kamu personel rejimi ve kamu personeli bulunmaktadır. Türkiye ve Kazakistan'ın da kendine özgü kamu personel rejimleri vardır. Türkiye ve Kazakistan'ın kamu personel rejimlerinde farklı düzenlemeler bulunmakla birlikte bunlar bazı yönlerden birbirine benzer düzenlemeler de içermektedir. Bu çalışmada Türkiye ve Kazakistan kamu personel rejimlerinin benzer ve farklı yönlerini ortaya koymak için Türk kamu personel rejimi, Kazakistan kamu personel rejimi incelenerek her iki ülkenin personel sistemleri memurlar ve kızmetkerler üzerinden karşılaştırılmıştır. İki ülkenin kamu personel rejimleri incelendiğinde bazı benzerliklerin ve farklılıkların olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Public personnel regimes is a system that includes public services, recruitment, duties and necessary legal regulations performed by public personnel working in public institutions or organizations of states. Each country has its own unique public personnel regime and public personnel. Likewise Turkey and Kazakhstan have unique public personnel regimes. Although the public personnel regimes of Turkey and Kazakhstan have different regulations, they contain similar regulations in someways. In this study, personnel systems of Turkey and Kazakhstan were examined by comparing officers and servants in order to reveal similar and different aspects of public personnel regimes of each country. Conclusion of examination shows that there are some similarities and differences in public personnel regimes of both countries.