Algılanan ebeveyn tutumları ile ergenlerin gelecek beklentileri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Investigation of relationships between perceived parental attitudes and future expectations of adolescents
  1. Tez No: 680783
  2. Yazar: NESRA AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KULAKSIZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Tutumları, Ergenlik, Gelecek Beklentileri, Parental Attitudes, Adolescence, Future Expectations
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada algılanan ebeveyn tutumları ile ergenlerin gelecek beklentileri arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde bulunan Anadolu liseleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Bahçelievler, Güngören ve Arnavutköy ilçelerindeki liselerde okuyan 321 öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışmaya gönüllü katılan 321 lise öğrencisine ölçme araçları uygulanmıştır. Araştırmada veri toplamak için 'Demografik Bilgi Formu', Kuzgun (1972) tarafından geliştirilen 'Anne Baba Tutum Ölçeği' Tuncer (2011) tarafından geliştirilen 'Ergen Gelecek Beklentileri Ölçeği' kullanılmıştır. Analizler yapılırken IBM SPSS Statistics 24.00 programı kullanılmıştır. Ölçeklerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Kolmogorov-Smirnov normallik testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde iki bağımsız grup ortalamalarını karşılaştırmak için non-parametrik Mann Whitlney U testi; iki ya da daha fazla grubun ortalamalarının karşılaştırılmasında ise, Kruksal Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; 'Anne Baba Tutum Ölçeği' ve 'Ergen Gelecek Beklenti Ölçeği' ve alt boyutları arasında anlamlı düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Anne Baba Tutum Ölçeği alt boyutlarından 'demokratik tutum' puan ortalamasının anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir. Ergen Gelecek Beklenti Ölçeği alt boyutlarından ise, 'iş ve eğitim' beklenti puan ortalamasının anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmektedir. Ergenlerin anne babasının demokratik tutumu arttıkça; anne babasının koruyucu-istekçi ve otoriter tutumu azalmaktadır. Ergenlerin anne babasının demokratik tutumu arttıkça; iş ve eğitim, evlilik ve aile, din ve toplum, sağlık ve yaşam beklentilerinin artmakta olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship between perceived parental attitudes and future expectations of adolescents was discussed in this study. One of the quantative resarch methods, Relational screening model was used in the research. The population of this research consists of Anatolian high school students in İstanbul. The sample of the study, on the other hand, consists of 321 students in high schools at Bahçelievler, Güngören and Arnavutköy. Measurement tools were applied to 321 high school students who voluntarily participated in this study. In the study, 'Demographic Information Form', 'Parent Attitude Scale' developed in Kuzgun (1972) and Adolescent Future Expectations Scale developed in Tuncer (2011) were used to collect data. IBM SPSS Statistics 24.00 program was used for analysis. Kolmogorov-Smirnov normality test was used to find out whether the scales showed normal distribution. The non-parametric Mann Whitlney U test was used to compare the means of two independent groups in the analysis of the data; and the Kruksal Wallis H test was used to compare the means of two or more groups. According to the results of the research; a significant relationship was found in line with the correlation between the“Parent Attitude Scale”and the Adolescent Future Expectation Scale "and its sub-dimensions. It was determined that the mean score of 'democratic attitude' significantly differentiated from the sub-dimensions of the Parental Attitude Scale. It is seen from the sub-dimensions of the Adolescent Future Expectation Scale that the mean scores of 'job and education' expectation differ significantly. As the democratic attitude of adolescents' parents increases; the protective-demanding and authoritarian attitude of the parents decreases. It has been determined that, as the democratic attitude of adolescents' parents increases; job and education, marriage and family, religion and society, health and life expectancies increase. The findings were discussed in the light of the relevant literature and recommendations were made.