Çocuk sahibi olan bireylerde sosyal medya bağımlılığının çocukluk çağı yaşantılarıyla olan ilişkisinin incelenmesi
Study of the relationship between social media addiction and childhood experiences in individuals with children
  1. Tez No: 680832
  2. Yazar: TUĞBA TALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, duygusal istismar, fiziksel istismar, fiziksel ihmal, duygusal ihmal, cinsel istismar, çocukluk çağı yaşantıları, Social media, emotional abuse, physical abuse, physical neglect, emotional neglect, sexual abuse, childhood experiences
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Araştırmanın amacı TURBAHAR COVID-19 (Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Covid-19) Projesi kapsamında çocuk sahibi olan bireylerde sosyal medya bağımlılığı ve çocukluk yaşantıları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 4024 kadın 1938 erkek olmak üzere toplam 6012 kişi oluşturmaktadır. Katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Çocukluk Travması Anketi (CTQ) uygulanmıştır. Çalışmanın verileri SPSS 21 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular sonucunda kadın olma, katılımcıların eğitim düzeyi ve katılımcıların yaşları ile sosyal medya bağımlılığı arasında istatistiki olarak anlamlı ilişki olduğu bulunmuştur. Sosyal medya bağımlılığı ile çocukluk çağı yaşantıları toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca çocukluk çağı yaşantıları alt ölçeklerinden duygusal istismar, fiziksel istismar, fiziksel ihmal, duygusal ihmal ve cinsel istismar arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research, within the scope of TURBAHAR COVID-19 (Addiction and Mental Health Map of Turkey COVID-19) Project, is to examine the relationship between social media addiction and childhood experiences in individuals with children. The sample of the study consist of 6012 people, 4024 females and 1938 males. Socio-Demographic Information Form, Bergen Social Media Addiction Scale, and Childhood Trauma Questionnaire (CTQ) has been applied to the participants. Data of the research has been analyzed by SPSS 21. As a result of the findings obtained in the research, it was found that there is a statistically significant relationship between social media addiction and being a woman, educational level, and age of the participants. It was found that there is a significant relationship between social media addiction and childhood experiences total score. In addition, a positive and significant relationship was found between emotional abuse, physical abuse, physical neglect, emotional neglect and sexual abuse, which are subscales of childhood experiences.