Birinci trimester tıbbi terminasyonlarda uteroservikal açının değerlendirilmesi
Evaluation of uterocervical angle in first trimester medical terminations
- Tez No: 680833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUR ÇİFT, UZMAN SÜLEYMAN SERKAN KARAŞİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Terminasyon, abortus, uteroservikal açı, ultrasonografi, misoprostol
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Gebeliğin ilk trimesterinde in utero ex tanısı alan fetüslerin terminasyonu amacıyla kullanılan ve klinik rehberlerde kullanımı önerilen misoprostol tedavisinin etkinliğini önceden değerlendirebilmek amacıyla ultrasonografik olarak uteroservikal açının ölçülmesi planlanmaktadır. Tedavi öncesi bu değerlendirme ile uteroservikal açının ölçülerek, uteroservikal açının güvenilirliğini, kullanılabilirliğini ve abort etme süresi arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif çalışma tek merkezli olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas ve Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniği jinekoloji servisine tıbbi terminasyon amacı ile yatan 207 in utero ex fetüs tanılı gebeyi kapsamaktadır. Bu hastalar ilk 8 saatlik tedavi sürecinde tedavisi tamamlanan (ilk siklus başarılı grup) ve ek sikluslara ihtiyaç duyulan hastalar olarak 2 gruba ayrıldı. Tüm gebelerin karakteristik özellikleri, abort etme süreleri ve kullanılan misoprostol dozları, uteroservikal açı, servikal uzunluk, gestasyonel kese çapı ve baş popo mesafesi ultrasonografik ölçümleri kaydedildi. İstatistiki verilerin analizinde SPSS 24.0 programı kullanıldı. Bulgular: Tüm çalışma grubundaki hastaların yaş ortalaması 30.1±6.3, uteroservikal açı derecesi ortanca değeri 112 derece, servikal uzunluk ise 36 mm olarak saptandı. Gebelik sayısı ve geçirilmiş sezaryen sayısı uteroservikal açı derecesi ile anlamlı olarak ve pozitif yönde ilişkili saptandı (sırasıyla p: 0.011, p: 0.045). Artan sezaryen sayısı (p110 derece ise %63 olasılıkla, %60 sensitivite ve %55.5 spesifite ile ek doz ve siklus gereksinimleri ortaya çıkmaktadır. Abort etme siklusuna göre 3 grup analizinde ise sezaryen ile doğum sayısı (p: 0.015) ve uteroservikal açı dereceleri (p: 0.027) açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı. Sonuç: Çalışmamızda ilk trimester tıbbi terminasyonlar için uteroservikal açının değerlendirilmesi özellikle tedavinin erken tamamlanması açısından klinisyeni yönlendirebilir. Medikal tedavi öncesi yapılacak bu değerlendirme ile hastanede yatış süresi kısaltılabilir ve hastalar için cerrahi müdahale gereksinimi azaltılabilir. Bu sebeple misoprostol tedavisi ile terminasyon planladığımız hastalara medikal tedavi öncesi bakacağımız uteroservikal açı ölçümü değerli olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is planned to measure uterocervical angle ultrasonographically in order to pre-evaluate the effectiveness of misoprostol treatment, which is used for the termination of fetuses diagnosed with in utero ex during the first trimester of pregnancy and recommended to be used in clinical guidelines. We aimed to evaluate by measuring the uterocervical angle with this pre-treatment evaluation; the reliability and availability of uterocervical angle and the relationship between the uterocervical angle and the duration of abortion. Materials and methods: This prospective study included 207 pregnant women with in utero ex fetus who were hospitalized for medical termination in the gynecology service of Health Sciences University Bursa High Specialization and Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic as a single center. These patients were seperated into 2 groups as patients whose treatment was completed during the first 8 hours (first cycle successful group) and those who needed additional cycles. In all pregnant women; characteristic features, abortion times, the doses of misoprostol used, ultrasonographic measurements of uterocervical angle, cervical length, gestational sac diameter and crown-rump length were saved. SPSS 24.0 program was used in the analysis of statistical data. Results: The mean age of the patients in the whole study group was 30.1 ± 6.3, the median value of uterocervical angle degree was 112 degrees, and the cervical length was 36 mm. The number of pregnancies and the number of previous cesarean sections were found to be significantly and positively correlated with the degree of uterocervical angle (respectively; p: 0.011, p: 0.045).