Üçüncü basamak bir acil serviste üst gastrointestinal sistem kanamalı hastalarda risk skorlama sistemlerinin karşılaştırılması
Comparison of risk scoring systems in patients with upper gastrointestinal bleeding in A tertiary emergency department
  1. Tez No: 680859
  2. Yazar: SEZER ARIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR TEZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, İlk ve Acil Yardım, Emergency Medicine, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Üst gastrointestinal sistem kanamaları, Glasgow Blatchford skoru, Rockall skoru, AIMS 65 skoru, INBS: International Bleeding Risk Skoru, ABC skoru, Mortalite, Upper gastrointestinal bleeding, GlasgowBlatchford score, Rockall score, AIMS 65 score, INBS: International Bleading Risk Score, ABC score, Mortality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Üst gastrointestinal sistem (GIS) kanaması, acil serviste mortalite ve morbiditenin önemli bir nedenidir. Acil serviste üst GİS kanaması ile başvuran hastaları değerlendirmek için kullanılabilecek çeşitli skorlama sistemleri mevcuttur. Bu çalışmanın amacı, acil servise üst GİS kanaması ile başvuran yüksek ve düşük riskli hastaların değerlendirilmesinde dört risk skorlama sisteminin (Glasgow Blatchford Kanama skoru (GBS), AIMS65 skoru, Rockall skoru (RS) ve Uluslararası Kanama Risk Skoru (The International Bleeding Risk Score)(INBS; ABC skoru)) prediktif doğruluğunu ve klinik değerini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: 1 Haziran 2018 ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında üst gastrointestinal kanama şikayeti ile acil servise başvuran, gebe olmayan 18 yaş üstü hastalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların yaşları ve cinsiyetleri ile başvuru şikayetleri, vitalleri ve muayene sonuçları, sonuçları, kan transfüzyonu durumu ve endoskopik işlemleri kayıt edildi. Her hasta için ayrı ayrı dört skor hesaplandı. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi için IBM SPSS v.25.0 istatistik uygulaması kullanılmıştır. Bulgular: Toplamda 311 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların ortanca yaşının 70 yıl (IQR= 59-81) bulundu. Skorlamaların hastane yatışı açısından ROC analizi yapıldığında, GBS AUC değeri 0,792 (%95 CI; 0,723-0,860), AIMS65 skoru AUC değeri 0,662 (%95 CI; 0,574-0,750), INBS (ABC Skoru) AUC değeri 0,725 (%95 CI; 0,641-0,810), RS AUC değeri 0,691 (%95 CI; 0,596-0,785) olarak tespit edildi. Kan ürünü alımı açısından ROC analizi yapıldığında, GBS AUC değeri 0,846 (%95 CI; 0,800-0,893), AIMS65 skoru AUC değeri 0,689( %95 CI; 0,629-0,749), INBS (ABC Skoru) AUC değeri 0,707 (%95 CI; 0,647-0,768), RS AUC değeri 0,663 (%95 CI; 0,601-0,726) olarak tespit edildi. Endoskopik işlem açısından ROC analizi yapıldığında, GBS, AIMS65, INBS için p değerleri sırasıyla 0,550, 0,671, 0,873 olarak anlamsız bulundu ve RS AUC değeri 0,614 ( %95 CI; 0,545-0,683) olarak anlamlı tespit edildi. Mortalite açısından ROC analizi yapıldığında, GBS AUC değeri 0,727 (%95 CI; 0,635-0,819), AIMS65 skoru AUC değeri 0,759( %95 CI; 0,680-0,838), INBS (ABC Skoru) AUC değeri 0,841 (%95 CI; 0,787-0,895), RS AUC değeri 0,665 (%95 CI; 0,576-0,753) olarak tespit edildi. Yüksek ve düşük riskli hastaları öngörme açısından ROC analizi yapıldığında, GBS AUC değeri 0,769 (%95 CI; 0,702-0,835), AIMS65 skoru AUC değeri 0,653 (%95 CI; 0,582-0,725), INBS (ABC Skoru) AUC değeri 0,698 (%95 CI; 0,627-0,769), RS AUC değeri 0,687 (%95 CI; 0,616-0,758) olarak tespit edildi. Hastaların yüksek ve düşük risk durumunun belirlenmesinde dört ayrı skorlamanın uyumu araştırılmış ve tüm skorların Kappa sonucu anlamlı çıkmıştır (p< 0,05). Sonuç: Acil servise şüpheli üst GİS kanaması ile başvuran yüksek riskli ve düşük riskli hastaları değerlendirmede dört risk skorlama sisteminin öngörü doğruluğunu ve klinik değerini değerlendirdiğimizde kıymetli bulgular elde ettiğimize inanıyoruz. Verilere dayanarak, hastaneye yatışı öngörmede GBS en faydalı iken, kan transfüzyonunu öngörmek ve yüksek riski belirlemek için tüm skorların kullanılabileceğini, ancak bu parametrelerde GBS'nin en yararlı sistem olduğu sonucuna vardık. Mortaliteyi tahmin etmek için tüm skorlama sistemlerinin kullanılabileceği ancak en iyi skorlama yönteminin INBS (ABC) olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Upper gastrointestinal system (GIS) bleeding is a key cause of ER mortality and morbidity. There are various scoring systems that may be used to evaluate patients who report to the emergency room with upper GI bleeding. The goal of this study is to evaluate the prediction accuracy and clinical value of four risk scoring systems (Glasgow Blatchford Bleeding Score (GBS), AIMS65 score, Rockall score (RS), and International Bleeding Risk Score (INBS; ABC score) in the evaluation of high-risk and low-risk patients who present to the emergency department with upper GI bleeding. Materials and Methods: Patients over the age of 18, who were not pregnant, and who attended to the emergency room with complaints of upper gastrointestinal bleeding between June 1, 2018 and June 30, 2021, were studied retrospectively. The ages and genders of the patients, as well as their admission complaints, vitals and examination results, outcomes, blood transfusion status, and endoscopic operations, were all reported. For each patient, four scores were calculated individually. The IBM SPSS v.25.0 statistical application was used to evaluate the obtained data. Results: The study included 311 patients in total. The patients' median age was 70 years (IQR= 59-81). When the scores in terms of hospitalization were ROC analyzed, the GBS AUC was 0.792 (95 % CI; 0.723-0.860), the AIMS65 score AUC was 0.662 (95 % CI; 0.574-0.750), the INBS (ABC Score) AUC was 0.725 (95 % CI; 0.641-0.810), and the RS AUC was 0.691. (95 % CI; 0.596-0.785). When using ROC analysis, the GBS AUC value is 0.846 (95 % CI; 0.800-0.893), the AIMS65 score AUC value is 0.689 (95 % CI; 0.629-0.749), the INBS (ABC Score) AUC value is 0.707 (95 % CI; 0.647-0.768), and the RS AUC value is 0.663. (95 % CI; 0.601-0.726). When ROC analysis for the endoscopic intervention was performed, the p values for GBS, AIMS65, and INBS were found to be insignificant at 0.550, 0.671, and 0.873, respectively, and the RS AUC value was 0.614. (95 % CI; 0.545-0.683). When performing ROC analysis for mortality, the GBS AUC is 0.727 (95 % CI: 0.635-0.819), the AIMS65 score AUC is 0.759 (95 % CI: 0.680-0.838), the INBS (ABC Score) AUC is 0.841 (95 % CI: 0.787-0.895), and the RS AUC is 0.665. (95 % CI; 0.576-0.753). When ROC analysis was used to predict high and low risk patients, the GBS AUC was 0.769 (95% CI: 0.702-0.835), the AIMS65 score AUC was 0.653 (95% CI: 0.582-0.725), the INBS (ABC Score) AUC was 0.698 (% 95 CI: 0.627-0.769), and the RS AUC was 0.687. (95 % CI; 0.616-0.758). The compatibility of four distinct scoring systems was investigated in determining the patients' high and low risk status, and the Kappa result of all scores was significant (p< 0.05). Conclusion: We believe we acquired valuable findings when we assessed the prediction accuracy and clinical value of the four risk scoring systems in evaluating high-risk and low-risk patients admitted to the emergency room with suspected upper GI bleeding. Based on the data, we concluded that, while GBS was the most beneficial in predicting hospitalization, all scores could be used to predict blood transfusion and identify high risk, but GBS was the most useful system in these parameters. It was concluded that all scoring systems could be used to predict mortality, however INBS was the best scoring method.