Psödoeksfolyasyonlu gözlerde maküla ganglion hücre kompleksi optik sinir başı ve oküler nabız amplitüdünün değerlendirilmesi
Evaluation of macular ganglion cell complex optic nerve head and ocular pulse amplitude in the eyes with pseudoexfoliation
  1. Tez No: 680860
  2. Yazar: FAHREDDİN ACAR
  3. Danışmanlar: UZMAN ZEYNEP KAYAARASI ÖZTÜRKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoeksfolyasyon sendromu, optik koherens tomografi, ganglion hücre kompleksi, retina sinir lifi tabakası, PASCAL dinamik kontür tonometre, oküler perfüzyon basıncı, Pseudoexfoliation syndrome, spectral-domain optical coherence tomography, retinal ganglion cell complex, retinal nerve fiber layer, PASCAL dynamic contour tonometer, ocular perfusion amplitude
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı psödoeksfolyasyon sendromlu gözlerde 3-D spektral domain optik koherens tomografi kullanarak maküler ganglion hücre kompleksi (GHK), peripapiller retina sinir lifi tabakası (pRSLT) ve optik sinir başı (OSB) topografisindeki erken yapısal değişiklikleri tespit etmek ve PASCAL dinamik kontur tonometre (DKT) ile oküler nabız amplitüdünü (OPA) değerlendirmektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 35 PEX sendromlu olgu ve 29 sağlıklı kontrol dahil edildi. Tüm katılımcılara SD-OCT görüntüleme ve DKT uygulandı. Her olguda makuler RSLT kalınlığı, ganglion hücre tabakası ve iç pleksiform tabaka (GHT+İPT), pRSLT kalınlığı, OSB parametreleri ve OPA ölçüldü ve sonuçlar iki grup arasında karşılaştırıldı. BULGULAR: PEX'li gözlerde superior ve ortalama mRSLT kalınlığı; superior ve ortalama GHT+İPT kalınlığı; superior, inferior ve ortalama GHK kalınlığı ve inferior, temporal, nazal ve ortalama pRSLT kalınlıkları istatistiksel olarak daha ince tespit edildi. OSB'nın topografik değerlendirmesinde, iki grup arasında optik disk alanı (ODA), çukurluk alanı, rim alanı, çukurluk/disk oranı (ÇDO), çukurluk hacmi, rim hacmi, horizontal ÇDO ve vertikal ÇDO açısından anlamlı fark görülmedi. PEX'li gözlerde ortalama OPA daha düşük olmasına rağmen DKT ölçümlerinde iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). SONUÇLAR: GHK ve RSLT, PEX sendromunda birbirleriyle korele olacak şekilde ince tespit edildi. Bu nedenle GHK PEX glokomunun erken evrede saptanmasında potansiyel bir parametre olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: The purpose of this study was to detect early structural changes in the macular ganglion cell complex (GCC), peripapillary retinal nerve fibre layer (pRNFL), and optic nerve head (ONH) topography using 3-D spectral domain optical coherence tomography (SD-OCT, Topcon 3D-2000) and ocular pulse amplitude (OPA) using the PASCAL dynamic contour tonometer (DCT) in subjects with pseudoexfoliation (PEX) syndrome. MATERIALS AND METHODS: Thirty-five participants with PEX and 29 healthy control subjects were included in the study. All study participants underwent SD-OCT imaging and DCT. Macular RNFL, ganglion cell layer and inner plexiform layer (GCL+IPL), pRNFL, ONH parameters, and OPA were measured in each participant. The results were compared within the two groups. RESULTS: In eyes with PEX, superior and total mRNFL thickness; superior, and total GCL+IPL thickness; superior, inferior, and total GCC thickness; and inferior, temporal, nasal, and total pRNFL thickness were significantly thinner than the control subjects. In the topographic evaluation of ONH, there was no significant difference in optic disc area (ODA), cup area, rim area, cup to disc ratio (CDR), cup volume, rim volume, linear CDR and vertical CDR between the two groups. Although the mean OPA was lower in eyes with PEX, no statistically significant difference was found between the two groups in DCT measurements (p>0.05). CONCLUSIONS: In PEX syndrome, similar decreases of the GCC and NFL occurred, and a high correlation existed between the two. Therefore, GCC can potentially be used to detect the early stages of PEX glaucoma.