Polikistik over sendromunun tanı ve prognozunda leptin düzeylerinin rolünün araştırılması
Investigation of the role of leptin levels in the diagnosis and prognosis of polycystic over syndrome
  1. Tez No: 680873
  2. Yazar: NİHAL TÜRK ÇELİK
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SIDIKA SİBEL GÜLOVA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: polikistik over sendromu, leptin, obezite, adipoz doku, polycystic ovary syndrome, leptin, obesity, adipose tissue
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: PKOS (polikistik over sendromu) sıklıkla obezite ve insülin direnci ile ilişkilendirilmiş bir sendromdur. Obezite ise artmış adipöz dokudan kaynaklanan bir durumdur .Leptin proteini, adipöz dokudan salınan ve enerji dengesi ile besin alımını dengeleyen hipotalamusa etki eden bir moleküldür. Bu çalışmadaki amaç, PKOS'un etiyolojisinde rol oynadığını düşündüğümüz leptin proteini ile PKOS arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesi ile PKOS'un tanı ve prognozunda leptin proteinin rolünün araştırılmasıdır. Gereç Ve Yöntem: Çalışmaya gönüllü bireyler arasından Rotterdam kriterlerine göre PKOS tanısı konmuş 88 PKOS'lu hasta ve 88 gönüllü sağlıklı birey dahil edilip her iki grupta boy, kilo, VKİ, leptin düzeyleri, FSH, LH, total testosteron, LDL, HDL, trigliserid ve 75 gr OGTT yapılıp bu iki grup, bu parametreler açısından karşılaştırılacaktır. Bulgular: PKOS grubunun kilo, VKİ, bel çevresi, FG skoru ortalaması, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Ayrıca PKOS grubunda LH, LH/FSH, 75 gr OGTT 0.saat kan şekeriyle , total testosteron, leptin ortalamalarının, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu da görülmüştür. PKOS grubunda leptin ile yaş, kilo, VKİ, bel çevresi, TG, 75 gr OGTT 0.saat ve 75 gr OGTT 2.saat değerleri ve total testosteron arasında pozitif yönde korelasyon saptanmıştır. Kontrol grubunda ise yaş, kilo, VKİ, bel çevresi, FSH, LH, TG, 75 gr OGTT 0.saat, 75 gr OGTT 1.saat, 75 gr OGTT 2.saat değerleri, total testosteron ile pozitif yönde korelasyon saptanmıştır. Her iki grupta çalışılan LDL, HDL ve TG değerleri arasındaki ortalamalar benzer olup anlamlı bir fark saptanmamıştır. Hasta grubunda OGTT başlangıcında alınan açlık kan şekeri değerlerinin ortalaması 91,1±14,0 olup kontrol grubuna göre anlamlı oranda yüksek saptanmıştır. Hasta grubu belirlemede leptin düzeyi için kesim değeri incelemek üzere yapılan ROC Curve analizinde %78,4 sensivite, %76,1 spesifite ile 11,82 ve üstü kesim değeri olarak saptanmıştır. Sonuç: PKOS grubunda leptin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde yüksek saptanmıştır. Bu durum leptin proteininin PKOS tanısını koymada yardımcı bir parametre olabileceğini göstermektedir. Ayrıca leptin, VKİ, bel çevresi, açlık glikozu, tokluk glikozu ve FG skoruyla korele olup PKOS'ta prognoz kötüleştikçe leptin düzeyleri de korele bir biçimde yükselmektedir, bu da leptin molekülünün prognozda da bize yol göstereceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: PCOS (polycystic ovary syndrome) is a syndrome often associated with obesity and insulin resistance. Obesity is a condition resulting from increased adipose tissue. Leptin protein is a molecule released from adipose tissue that acts on the hypothalamus to balance energy and nutrient intake. The aim of this study is to examine whether there is a significant relationship between leptin protein, which we think plays a role in the etiology of PCOS, and to investigate the role of leptin protein in the diagnosis and prognosis of PCOS. Materials and Methods: Among the volunteers, 88 PCOS patients diagnosed with PCOS according to Rotterdam criteria and 88 healthy volunteers were included in the study, and height, weight, BMI, leptin levels, FSH, LH, total testosterone, LDL, HDL, triglyceride and 75 grOGTT were performed in both groups and these two groups will be compared in terms of these parameters. Results: The mean weight, BMI, waist circumference and FG score of the patient group were found to be statistically significantly higher than the control group. It was also seen that the mean of LH, LH/FSH, 75 gr OGTT at 0 hour, total testosterone, leptin in the patient group were statistically significantly higher than the control group. In the patient group, leptin was positively correlated with age, weight, BMI, waist circumference, TG, 75 gr OGTT at 0 hour, 75 gr OGTT at 2 hour and total testosterone. In the control group, a positive correlation was found with age, weight, BMI, waist circumference, FSH, LH, TG, 75 gr OGTT at 0 hour, 75 gr OGTT at 1 hour, 75 gr OGTT at 2 hour and total testosterone. The averages between the LDL, HDL and TG values studied in both groups were similar and no significant difference was found. Mean fasting blood glucose values taken at the beginning of OGTT in the patient group were 91.1±14.0 and were found to be significantly higher than the control group. In the ROC Curve analysis performed to examine the cut-off value for leptin level in determining the patient group, it was determined as 78.4% sensitivity, 76.1% specificity and 11.82 and above cut-off value. Conclusion: Leptin levels were found to be significantly higher in the PCOS group compared to the control group. This shows that leptin protein is an auxiliary parameter in diagnosing PCOS. In addition, leptin is correlated with BMI, waist circumference, fasting glucose, postprandial glucose and FG score, and as the prognosis worsens in PCOS, leptin levels increase in correlation, suggesting that the leptin molecule will guide us in prognosis.