Akut astım atağı ile başvuran 5-17 yaş pediatrik hasta grubunda solunum fonksiyon testlerinde düzelmeyi etkileyen faktörlerin incelenmesi
Investigation of the factors affecting the improvement in respiratory function tests in the group of 5-17 years of pediatric patients applied with acute asthma attacks
- Tez No: 680872
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİYE URGANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: astım atak, çocuk, solunum fonksiyon testi, süre, asthma attack, child, pulmonary function test, time
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve amaç: Akut astım atağı sonrasında iyileşme/normale dönme süresini belirleyen faktörler bilinmemektedir. Bazı hastalarda daha erken, bazı hastalarda daha geç iyileşmeye neden olan faktörleri bilmek, astım patofizyolojisinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Çalışmamızda akut astım atağı sonrası solunum fonksiyon testlerinde iyileşme/normale dönme süresine etki eden faktörleri araştırdık. Gereç ve yöntem: Hastanemize orta-ağır şiddette astım atağıyla başvuran 42 olgu kesitsel prospektif çalışmaya dahil edildi. Astım klinik özellikleri kaydedilen hastaların atak tedavileri düzenlendi ve hastalara tedavi başlangıcından itibaren 1. gün, 5. gün, 7 gün, 14. gün ve 28. günlerde olmak üzere tekrarlayan solunum fonksiyon testi (SFT) uygulanarak beklenen FEV1 yüzde (FEV1%) değerleri kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 19'u kız toplam 42 olgu alındı. Ortalama yaş 8,60±2,81 idi. Beş olgu ağır, 37 olgu ise orta ağırlıkta astım atak nedeniyle tedavi altına alındı. Olguların %12'si 5. günde, %50'si 14. günde ve %38'i 28. günde en yüksek beklenen FEV1 değerine ulaştı. Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ) ve astım klinik özelliklerinin atak sonrası en iyi beklenen FEV1 değerine ulaşma süresi üzerine istatistiksel olarak anlamlı etkisi saptanmadı (p>0.05). Sonuç: Astım atak sonrası normale dönme/iyileşme çoğunlukla iki hafta içinde gerçekleşmekle beraber, 4 haftaya kadar uzamaktadır. Astım atak sonrası solunum fonksiyonlarında normale dönme/iyileşme süresi ile demografik özellikler ve astım klinik özelikleri arasında bir ilişki saptamadık. Konuyla ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The factors that determine the time to recovery after an asthma attack are unknown. Knowing the factors that cause earlier recovery in some patients and later in others will provide a better understanding of the pathophysiology of asthma. In our study, we investigated the factors affecting the recovery time in respiratory function tests after an asthma attack. Material and Method: Patients admitted with a diagnosis of moderate to severe asthma attack to the emergency room of our hospital were included in this cross-sectional prospective study. The demographics and asthma clinical characteristics of the patients were recorded. After the initial asthma attack treatment the pulmonary function tests were performed on the 1st, 5th, 7th, 14th and 28th days. The best FEV1% predicted value at each time point were recorded. Results: We included 42 patients with a mean age of 8.60 ± 2.81 years. Of those 19 were female. 5 patients were treated for severe and 37 patients for moderate asthma attacks. 12% of the cases reached the best FEV1% predicted on the 5th day, 50% on the 14th day and 38% on the 28th day. Age, gender, body mass index and asthma clinical features had no statistically significant effect on the time to reach the best FEV1% predicted after the asthma attack (p> 0.05). Conclusion: Normalization / recovery after an asthma attack usually takes place within two weeks, but it lasts up to four weeks. We did not find a relationship between the time to recovery in pulmonary functions after an asthma attack and demographic characteristics or clinical features of asthma. More studies are needed on this subject.