Obez hastalarda bariatrik cerrahi sonrası afamin düzeyindeki değişiklikler
Changes in afamin level in obese patients
  1. Tez No: 680883
  2. Yazar: HİLMİ DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Afamin, bariatrik cerrahi, metabolik sendrom, Afamin, bariatric surgery, metabolic syndrome
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Afamin karaciğerden salınan, E vitamin bağlayıcı bir glikoproteindir. Albümine benzer hareket ederek E vitaminini kan beyin bariyerinden taşıyarak kuvvetli antioksidan görevi görmektedir. Over foliküler ve beyin omurilik sıvısında bol miktarda bulunması doğurganlık ve nöroproteksiyonda önemli roller üstlendiğini düşündürmektedir. Günümüzde afaminin metabolik sendrom ve morbid obezite gelişim patogenezinde nasıl bir rol oynadığı insan ve hayvan modellerinde araştırılmaktadır. Aynı zamanda IUGR (intrauterin gelişme geriliği), metabolik sendrom, PCOS (polikistik over sendromu) ve insülin direnci gibi birçok hastalıkta rol oynayabileceği ve hasta takiplerinde marker olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada kilo kaybı ile afamin düzeyi, TSH, T4, T3, LDL, VLDL, total kolesterol, HDL, insülin ve HgbA1c değişiklikleri arasındaki ilişkinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca afaminin gelecekte potansiyel bir metabolik sendrom belirteci olarak kullanılabileceğini ve obezitenin medikal tedavisinde gelişmelere neden olabileceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle afamin molekülünün obez hastalardaki düzeyini ve bariatrik cerrahi sonrası kilo kaybı ile afamin düzeyi arasındaki korelasyonu araştırmaktayız. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, morbid obez (VKİ'i 40 ve üzeri bireyler) olan veya VKİ'i 35 üzerinde olup ek hastalığı olan bariatrik cerrahi yapılan hastaların preoperatif ve post operatif 6. Ay VKİ, TG, T. Kolesterol, VLDL, HDL, insülin, HgbA1c, TSH, T3, T4 ve afamin düzeyleri karşılaştırıldı. Ekim 2020 ile Mart 2021 tarihleri arasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde ameliyat olan 43 hasta çalışmaya dahil edildi. Olguların tümünden preoperatif ve post operatif 6. Ay venöz kan örnekleri alındı. Afamin ELISA yöntemiyle çalışıldı. Sonuçların değerlendirilmesinde Paired t ve Wilcoxon Signed Ranked istatistiksel xi testleri kullanıldı. İstatistiksel analizler SPSS 23 programı kullanılarak gerçekleştirildi, p değeri 0,05). Preoperatif ve postoperatif serum afamin değerleri sırasıyla 74,4±30,14 ng/ml ve 66,65±30,33 ng/ml idi. Aynı süreçte hastaların VKİ, TG, T. Kolesterol, VLDL, insülin, HgbA1c, TSH değerleri anlamlı ölçüde azalırken HDL, T3 ve T4 değerlerinde anlamlı yükseliş görüldü. LDL değerindeki azalma ise istatistiksel olarak anlamsızdı. Sonuç: Obez hastalardaki serum afamin düzeyleri postoperatif 6. ayda azalmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı değildir. Aynı süreçte hastaların VKİ, HDL, VLDL, TG, T. Kolesterol, TSH, T4, T3, HgbA1c ve insülin değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişimler görülmüştür. HDL, T3 ve T4 değerlerinde anlamlı yükselme mevcuttur. VKİ, Total kolesterol, TG, VLDL, TSH, HgbA1c ve insülin değerleri ise istatistiksel olarak anlamlı azalmıştır. LDL değerindeki değişim istatiksel olarak anlamsız bulundu. Afamin kana karaciğerden salınan ve E vitamini taşınmasında görevli, metabolik reaksiyonlarda fonksiyonu olduğu düşünülen bir glikoproteindir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarla serum değerinin obez hastalarda normal bireylere göre yüksek seyrettiği kanıtlanmıştır. Bu durum afamin ile obezite hastalığı arasında bir neden sonuç ilişkisi olabileceğini akla getirmektedir. Çalışmamızda değerlendirdiğimiz serum afamin değeri ile bariatrik cerrahi ve kilo kaybı kolerasyonu istatistiksel açıdan anlamsız olarak bulunmuştur. Yine de bu konuda daha uzun ve daha geniş hasta popülasyonu içeren çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Afamin is a vitamin E-binding glycoprotein released from the liver, acting like albumin, transporting vitamin E across the blood-brain barrier and acting as a powerful antioxidant. Its abundance in ovarian follicular and cerebrospinal fluid suggests that it plays important roles in fertility and neuroprotection. Today, the role of afamin in the pathogenesis of metabolic syndrome and morbid obesity is being investigated in human and animal models. It is also thought to be a factor in many diseases such as IUGR (intrauterine growth retardation), metabolic syndrome, PCOS (polycystic ovary syndrome) and insulin resistance, or it can be used as a marker in patient follow-ups. In this study, it was aimed to show the relationship between weight loss and changes in aphamine level, TSH, T4, T3, LDL, VLDL, total cholesterol, HDL, insulin and HgbA1c. In addition, we think that afamin may be used as a potential marker of metabolic syndrome in the future and may lead to improvements in the medical treatment of obesity. Therefore, we are investigating the level of afamin molecule in obese patients and the correlation between weight loss after bariatric surgery and afamin level. Materials And Methods: In the study, patients who were morbidly obese (individuals with a body mass index of 40 and above) or had a BMI over 35 and had additional disease who underwent surgery, preoperative and postoperative 6th month BMI, TG, T. cholesterol, VLDL, LDL, HDL, insulin, TSH, T3, T4 and afamin levels were compared.43 patients who underwent surgery in Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi General Surgery Clinic between October 2020 and March 2021 were included in the study. Preoperative and postoperative 6th month venous blood samples were obtained from all cases. Afamin was studied with the ELISA method. Paired t and Wilcoxon Signed Ranked statistical tests were used to evaluate the results. Statistical analyzes were performed using the SPSS 23 program, p value 0.05). Preoperative and postoperative serum afamin values were 74.4±30.14 ng/ml and 66.65±30.33 ng/ml, respectively. In the same period, BMI, TG, T. Cholesterol, VLDL, insulin, HgbA1c, TSH values of the patients decreased significantly, while HDL, T3 and T4 values were significantly increased. The decrease in LDL value was statistically insignificant. Conclusion: Although serum afamin levels in obese patients decreased at 6 months postoperatively, they did not decrease statistically significantly. In the same period, statistically significant changes were observed in the BMI, VLDL, TG, T. Cholesterol, TSH, T4, T3, HgbA1c and insulin values of the patients. There is a significant increase in HDL, T3 and T4 values. BMI, Total cholesterol, TG, VLDL, TSH, HgbA1c and insulin values were decreased statistically.LDL value was found to be statistically insignificant. Afamin is a glycoprotein that is released from the liver to the blood and is responsible for the transport of vitamin E, which is thought to have a function in metabolic reactions. Recent studies have proven that the serum value is higher in obese patients than in normal individuals. This suggests that there may be a cause-effect relationship between aphamin and obesity. The correlation between serum aphamine value and bariatric surgery and weight loss, which we evaluated in our study, was found to be statistically insignificant. However, studies with longer and larger patient populations are needed on this subject.