Pregestasyonel diyabetik popülasyonda mikroalbuminurinin erken dönem preeklampsiyi öngörmededeki yeri
Does mi̇croalbumi̇nuri̇a help predi̇ct preeclampsi̇a i̇npregnant women wi̇th pregestati̇onal di̇abetes?
- Tez No: 680882
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT MUHCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Mikroalbüminüri, Pregestasyonel Diyabet, Preeklampsi, microalbuminuria, pregestational diabetes, preeclampsia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada pregestasyonel diyabetli hamile kadınlarda erken dönemde mikroalbuminuri taraması yapılıp, ilerleyen gebelik haftalarında preeklampsi ile komplike olan gebelerde erken dönem mikroalbüminüri tayininin degerli olup olmadığını belirlemek amaçlanmışır. Gereç ve yöntem: Nicel prospektif, kohort tipi bir çalışma şeklinde planlandı. Aralık 2020 ile Hazira 2021 ayları arasında Ümraniye Eğitim ve Araştırma hastanesi, kadın hastalıkları ve doğum kliniğine basvuran toplam 40 pregestasyonel diabet hastası çalışmaya dahil edildi. Hastaların 1. Trimester başvurularında Hba1c ve spot idrarda mikroalbümiüri değeri tespit edildi, gebeliğin son döneminde spot idrarda protein/kreatinin oranı görüldü ve preeklampsi açısından değerlendirildi. Tüm veriler SPSS 13.0 programında kodlanarak girildi. Student-t test ve Ki-kare testi ile istatistiksel analiz yapıldı. Sınır değer belirleme için ROC curve analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 31,05±6,90 yıl olan 40 hasta alınmıştır. Çalışmaya katılan 10 hastada (%25) Tip 1 DM varken, 30 hastada (%75) Tip 2 DM vardır. Hastaların 27'si (%67,50), normo albüminürik (300 mg). 40 pregastonel diyabeti olan 10 hastada preeklampsi gelişmiştir. Mikroalbümin pozitif olan hastalardan spot idrarda protein /kreatinin oranı pozitif olan 9 hasta (%69,23) vardır. Mikroalbüminüri pozitif olan hastaların 5'inde (%38,46) preeklampsi gelişmiştir. Mikroalbümin pozitif olup preeklampsi gelişen 5 hastanın hepsinde spot idrarda protein /kreatinin oranı pozitiftir. Sonuç: Mikroalbuminürinin preeklampsi için yüksek sensitivite ve spesifite değerlerine sahip olduğu izlenmiştir. Preeklampsi tanısı için mikroalbüminin predikte edici gücü istatistiksel olarak anlamlı sonuçlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Microalbuminuria screening in early period is performed in pregnant women with pregestational diabetes. In addition, it has been aimed to determine whether the determination of early period microalbuminuria is valuable in pregnant women who are complicated with preeclampsia in the following weeks of pregnancy. Materials and Methods: It was planned as a quantitative, prospective, cohort type of study. A total of 40 volunteer pregnant women with pregestational diabetes who applied to the gynecology and obstetrics clinic of Umraniye Training and Research Hospital between December, 2020 and June, 2021 was included in the study. Microalbumiuria values were detected in the spot urine and Hba1c in the first trimester application of the patients, the protein/creatinine ratio was seen in the spot urine in the last period of pregnancy, and they were evaluated in terms of preeclampsia. All datas were entered by coding in SPSS 13.0 program. Statistical analysis was performed with Student-t test and Chi-square test. ROC curve analysis was used for breakpoint determination. Findings: Forty patients with an average age of 31.05±6.90 years were included in the study. While 10 patients (25%) who participated in the study had Type 1 DM, 30 patients (75%) had Type 2 DM. 27 (67.50%) of the patients are normo albuminuric (300 mg). Preeclampsia developed in 10 of 40 patients with pregastonel diabetes. There are 9 patients (69.23%) with a positive protein/creatinine ratio among the patients with positive microalbumin in the spot urine. Preeclampsia has developed in 5 (38.46%) of the patients with positive microalbuminuria. The protein/creatinine ratio in the spot urine was positive in all 5 patients who were microalbumin positive, that preeclampsia developed in. Concluions: It was observed that microalbuminuria has high sensitivity and specificity values for preeclampsia. The predictive power of microalbumin for the diagnosis of preeclampsia was not statistically resulted in significant.