Devrim Erbilin Türk resim sanatı alanındaki çalışmaları 'mimari konulu resimler'
Devrim Erbil's studies on Turkish pictorial art 'architectural paintings
- Tez No: 680968
- Danışmanlar: PROF. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türk Resim Sanatı, Devrim Erbil, mimari, Turkish Pictorial Art, Devrim Erbil, architectural
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
Toplumların kültür birikimlerini gelecekteki kuşaklara taşıyabilmesi sanat aracılığı ile sağlanır. Sanat, insanın duygu ve düşüncelerini, gözlemlerini bir şekilde yansıtmasıdır. Türklerin yeryüzünde varoluşlarından bu yana minyatür resimle başlayan sanat etkinlikleri ülkemizde on dokuzuncu yüzyıldan itibaren çağdaş resim hareketleri ile devam eder.“Devrim Erbil'in Türk Resim Sanatı Alanındaki Çalışmaları 'Mimari Konulu Resimler'”konulu araştırmamızda, Devrim Erbil'in hayatı, sanatı ve mimari dokuyu yoğun olarak çalıştığı eserlerini, kronolojik bir şekilde, üslup ve teknik açısından incelemiş bulunmaktayız. Araştırmadan elde ettiğimiz sonuçlara göre İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde, Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi'nden mezun olan Devrim Erbil'in, hocasının da telkinleri ile Türk sanatının geçmişinden feyz alarak soyutlama yolu ile minyatür tarzı resimlere ağırlık verdiğini görürüz. Türk resim tarihinin büyük bir bölümüne şahit olan Erbil, sanat felsefesindeki özgünlüğü ve üretkenliği ile, seçtiği temalarla birlikte üslubunda gösterdiği ısrarıyla dikkat çekici ve ayrıcalıklı bir öneme sahiptir. Kendisini sanata ve Türk halk sanatının köklerinden beslenmeye adayan Devrim Erbil; bir sanatçıda bulunması gereken çok yönlülüğü, ileri görüşlülüğü, düşünsel duyarlılığı ile resmini şairane anlatımı ve hiç değişmeyen çizgisi sayesinde üslubunda kararlı bir şekilde ilerlemiştir. Böylelikle Erbil, Türk resim sanatı tarihi içerisinde haklı yerini alan ve günümüzde hala bu yolda çaba sarf ederek geleceğimize ışık tutan üstün nitelikli bir sanatçı olma özelliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Communities, transportation of cultural accumulation to the future generations can be provided via art. Art is a way of reflecting human's feelings, ideas and observations. Art activities which started with miniatur painting since Turkish people's existence on Land continues with modern pictorial art movements from XIX. century. In our research, called“Devrim Erbil's Studies on Turkish Pictorial Art 'Architectural Paintings'”. We examined Devrim Erbil's life, art and his architectural texture focused studies chronologically by means of genre and technical. According to results in our studies, we can observe Devrim Erbil, who graduated from Bedri Rahmi Eyüboğlu Workshop in İstanbul Fine Arts Academy, concentrated on miniatur paintings by using the genre of abstraction, which he inspired by the past of Turkish Pictorial Art and suggestions of his master. Erbil, who witnessed most of Turkish Pictorial Art, has a privileged importance by means of his originality and productivity in art philosophy with his insistence of genre and chosen themes. Devrim Erbil, who devoted himmself to“live on”from the roots of Art and Turkish Folk Art, forged ahead in his genre by means of his diversity, forsightedness and spiritual sensitivity in poetical expression of his paintings. Thus, Erbil took his deserved place in Turkish Pictorial Art History an deven today he is still superior artist who keeps light to our future with his efforts.