The impacts of foreign aid on economic growth: Case of study Afghanistan
Dış yardımların ekonomik büyüme üzerindeki etkileri: Afganistan örneği
  1. Tez No: 681006
  2. Yazar: FAWAD BAHIJ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ÖRUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Yardım, Ekonomik Büyüme, Birim Kök Testi ve ARDL Modeli, Foreign Aid, Economic Growth, Unit Root Test, and ARDL Model
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, dış yardımın Afganistan'ın ekonomik büyümesi üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Afganistan, dünyanın genel olarak hassas ve çatışmalardan etkilenen ülkelerinden biri olarak ortaya çıktı ve 2000'li yılların ortalarından itibaren hem bağışçı hem de siyasi toplulukların dikkatini çekti. Afganistan, 1970'lerden bu yana çok miktarda dış yardım almasına rağmen, halen dünyanın en yoksul ülkelerinden biridir. Bu kesinlik“Dış yardım Afganistan'ın GSYİH'sini etkiler mi, etkilemez mi?”soruşturmasını başlatmaktadır. Afganların yaşam standardı üzerinde gelişimsel bir etkiye sahip olacak yardımların dağıtımı, daha uzun bir belirlenmiş süreyi ve alıcılarla nasıl iletişim kurulacağına dair özel bilgi gerektirir. 1970'lerden bu yana, Afganistan istikrarlı bir hükümet yaşamamıştır. Bonn konferansı, insanlara hem ekonomik hem de sosyal koruma sağlayabilecek yönetim sistemleri kurarak devlet binaları için iddialı bir fırsat sağladı. Genel olarak , bu koşullar ülkenin öz disiplinli işlerine güçlü uluslararası müdahale biçimlerine yol açmıştır. Bu çalışma, Afganistan'ın ekonomik kalkınmasında dış yardımın etkinliğine ilişkin soruyu yanıtlamaktadır. Başlangıçta, verilerimiz 1980-2017 arası bir zaman ufkunu içerdiğinden, değişkenlerimizin durağan olup olmadığına birim kök testleri uygulanmaktadır. Ardından zaman serisi ARDL analizi yöntemi uygulamaktadır. Bulgular, dış yardım (açıklayıcı değişken) ile GSYİH (bağımlı değişken) arasında negatif bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Dış yardım düzeyindeki yüzde birlik bir artış, kısa vadede GSYİH büyümesini %33,20 oranında olumsuz etkilemektedir. Uzun vadede ise, dış yardım seviyesindeki yüzde birlik bir artış, GSYİH'yı %12,21 oranında azaltmaktadır ki bu da teorik ve genel beklentilerle çelişmektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the impacts of foreign aid on the economic growth of Afghanistan. Afghanistan has arisen as one of the world's generally delicate and conflict-affected countries, and it has acquired the consideration of both contributor and political networks since the mid-2000s. Even though Afghanistan has gotten a measure of foreign aids since the 1970s, and still is one of the impoverished countries around the world. This certitude prompts an inquiry: Does foreign aid affect Afghanistan's GDP or not? Aid delivery that would have a developmental influence on the Afghan's life standard requires a longer specified period and specialized knowledge of how to communicate with the recipients. Since the 1970s, Afghanistan has not experienced a stable government. The Bonn conference provided an ambitious opportunity to state buildings, establishing governing systems that can provide people both economic and social protection. Generally speaking, this had led to strong forms of international intervention in the self-determining affairs of the country. This study definitively answers the question regarding the efficacy of foreign aid on the economic advancement of Afghanistan. Initially, since our data includes a time horizon from 1980-2017, unit root tests are employed to whether or not our variables are stationary. After that Autoregressive Distributed Lag (ARDL) method is applied. Findings reveal that there is a negative relationship between foreign aid (explanatory variable) and GDP (dependent variable). One percent increase at the foreign aid level negatively affects the GDP growth by 33.20% in the short run. In the long run, a one percent increase at the foreign aid level decreases GDP by 12.21%, which contradicts theoretical and general expectations.