Yerel-bölgesel kalkınma ve yönetişim: Güney Adana kalkınma programı örneği
Local-regional development and governance: Case of Southern Adana development programme
- Tez No: 681007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM AKSU ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Yerel Kalkınma, Bölgesel Kalkınma, Yönetişim, Adana, Güney Adana Kalkınma Programı, Development, Local Development, Regional Development, Governance, Adana, Southern Adana Development Programme
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Kalkınma, başta sosyal ve ekonomik yönleri olmak üzere çok yönlü bir kavramdır. Tarih çizgisinde daha ziyade iktisadi bir terim olarak kullanılan kalkınma, nitelik ve nicelik olarak olumlu gelişmelerin bütünü ve büyüme ile sermaye birikiminin karşılığı olarak anlamlandırılmıştır. Devletlerin yerel ve bölgesel kalkınmanın sağlanması için merkezi yetkilerinden vazgeçmeye başlaması, yerelden ulus-üstü birliklere varıncaya kadar yeni bir yönetim anlayışının doğmasını da beraberinde getirmiştir. 1980'lerden itibaren adı konulmaya başlanan yönetişim; çok yönlü, çok aktörlü, devletle birlikte özel sektör ve sivil toplumun da yönetim masasında yer bulduğu, şeffaf, hesap verebilir ve denetlenebilir süreçler bütünüdür. Güney Adana Kalkınma Programı da kalkınma ve yönetişim ilkelerini aynı potada eritme iddiasıyla Mart 2017'de başlatılan bir yerel kalkınma programıdır. Bu çalışmanın amacı Güney Adana Kalkınma Programı'nın kurgusunu, ilkelerini, dinamiklerini, eylem planını, saha uygulamalarını, yerel kalkınma ve yönetişim esasları çerçevesinde ele alarak yönetişim modelini tüm yönleriyle ortaya koymaktır. Programın paydaşları arasındaki ağ ve ortaklık ilişkileri ile paydaşlık hukukunun ne şekilde oluştuğunu, bu paydaşlığın sahaya yansımalarını ve program dâhilinde ne gibi çalışmaların yapıldığını göstermektir. Çalışma ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan ve kamuoyunda İzmir Modeli olarak bilinen İzmir İçin Demokratik Bir Belediyecilik Modeli Önerisi Projesi ile Güney Adana Kalkınma Programı'nı kalkınma ve yönetişim unsurları üzerinden karşılaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Development is a multi-dimensional concept including primarily the social and economic aspects. Used generally as an economic term, development has been interpreted as a whole of positive improvements in terms of quality and quantity, and as an equivalent of growth and accumulation of capital. As states have started to give up central powers in order to enhance local and regional development, a new approach of administration has emerged, which extends from local to supranational associations. Governance, emerged as of 1980s, is a whole of multilateral, multi-actor, transparent, accountable and auditable processes in which private sector and non-governmental organisations are included in decision-making processes along with the state. Southern Adana Development Programme, initiated in March 2017, is a regional development programme claiming to meet both the goals of development and governance. This study aims at analysing development, principles, dynamics, action plan, and implementations of the Southern Adana Development Programme within the framework of local development and governance. It presents the network and partnership relations among the stakeholders, the basis and reflections of such partnerships on the field. The study then compares the Southern Adana Development Programme and project of Proposal for a Democratic Municipal Model for Izmir, carried out by Izmir Metropolitan Municipality, publicly known as the Izmir Model, with reference to the development and governance aspects of those projects carried out by different actors.