Giardiasis tanılı hastalardan izole edilen giardia intestinalis suşlarının polimeraz zincir reaksiyonu-restriksiyon fragment length polymorphism (PCR-RFLP) yöntemi ile genotiplerinin araştırılması
Inverstigation of genotypes of giardia intestinalis strains isolated from patients with giardiasis by polmerase chain restriction-fragment length polymorphism (PCR-RFLP)method
- Tez No: 681016
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDENER BALIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Microbiology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Giardia intestinalis, Giardiasis, Beta giardin, PCR-RFLP, İnsan, Giardia intestinalis, Giardiasis, Beta giardin, PCR-RFLP, Human
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına parazit şüphesi ile gönderilen ve giardiasis tanısı konulan hastaların dışkı örneklerinde saptanan G. intestinalis suşlarının genotiplerinin belirlenmesi ve bölgesel olarak hangi genotipin yaygın olduğunun saptanması amaçlanmıştır. Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarına Şubat 2020- Aralık 2020 tarihleri arasında parazit şüphesi ile gönderilen 1356 dışkı örneği nativ Lugol ve formol etil asetat çöktürme yöntemleri uygulanarak ışık mikroskobunda incelenmiştir. Mikroskobik inceleme ile Giardia intestinalis saptanan dışkı örneklerinden QIAamp Fast DNA Stool Mini Kit kullanılarak DNA izolasyonu yapılmıştır. Beta giardin gen bölgesinin 753 bp'lık uzun parçası PCR ile çoğaltılmıştır. Oluşan PCR ürünleri HaeIII (BsuRI) restriksiyon enzimi ile muamele edilerek RFLP yöntemi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 36 giardiasis tanılı hastaların (hastanın) dışkı örneklerinin 29'unda B genotipi (%80,4) 7'inde A genotipi (%19,6) olduğu saptanmıştır. Semptomatik 35 hastanın 29'unda B genotipi, 6'sında A genotipi, asemptomatik bir hastada ise A genotipi saptanmıştır. Sonuç: Bu tez çalışmasında B genotipi baskın olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study; It was aimed to determine G. intestinalis genotypes by applying PCR-RLPF method in stool samples of patients diagnosed with giardiasis from the stool samples sent to the Microbiology Laboratory of Kocaeli University Research and Application Hospital with suspicion of parasites, by applying the PCR-RFLP method in the stool samples and to determine which genotype is common locally. Method: 1356 stool samples sent to Kocaeli University Research and Application Hospital Microbiology Laboratory with suspicion of parasites between February and December 2020 were examined under a light microscope by applying native Lugol and formol ethyl acetate precipitation methods. DNA isolation was performed using the QIAamp Fast DNA Stool Mini Kit from stool samples detected with G. intestinalis by microscopic examination. The 753 bp long fragment of the beta giardin gene region was amplified by PCR. RFLP method was applied by treating PCR products with HaeIII (BsuRI) restriction enzyme. Results: In the stool samples of 36 giardiasis patients included in our study, 29 (80.4%) had B genotype and 7 (19.6%) had A genotype. Of the 35 symptomatic patients, 29 had B genotype, 6 had A genotype, and an asymptomatic patient had A genotype. Conclusions: In this thesis study, B genotype was determined as dominant.