Çanakkale'de yaşayanların çevre bilgisi çevresel tutum ve davranışlarının incelenmesi
Investigation of the environmental knowledge, environmental attitudes and behaviors of the living in canakkale
- Tez No: 681017
- Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET YAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Çevre Bilgisi, Çevresel Tutum, Çevresel Davranış, Environmental Education, Environmental Knowledge, Environmental Attitude, Environmental Behavior
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Canlı ve cansız varlıklar içerisinde bulundukları çevre ile etkileşim halinde bulunmakta ve bu etkileşim sonucunda çevreyi değiştirmekte ve dönüştürmektedir. Günümüzde bu değişim ve dönüşüm gerek yerel anlamda gerekse küresel anlamda olumsuz etkilere yol açmaktadır. Tarihsel açıdan bakıldığında çevre sorunlarının artması ve bununla birlikte çevre korumaya yönelik zihniyet oluşumu, Sanayi Devrimi'nin yıkıcı etkilerinin ortaya çıktığı döneme denk gelmektedir. Çevre sorunlarının küresel anlamda yankı uyandırması 1972 yılında düzenlenen Stockholm Çevre Konferansı ile birlikte olmuştur. Bu tarihten sonra birçok ülkede ve uluslararası alanda çevre konusu odak noktası olmuş, bunun üzerine birçok konferans düzenlenmiş ve sözleşmeler ortaya koyulmuştur. Bu konferanslar sonucunda çevre eğitimi gerek ulusların gerekse uluslararası kuruluşların gündemine girmiştir. Çevre eğitimi ile amaçlanan bireye çevre bilgisi, çevresel tutum ve davranış kazandırarak, çevre problemlerine çözüm üretmektir. Çevre bilgisi, çevre ve ona ilişkin her türlü bilgi anlamına gelmektedir. Çevresel tutum, bireylerin çevre hakkında sahip olduğu olumlu veya olumsuz fikirleri, düşünceleri ve yargıları ifade etmektedir. Çevresel davranış, çevre üzerinde etkisi olan tüm davranışları kapsamaktadır. Bu çalışma ilk olarak, araştırmaya katılan katılımcıların belli demografik değişkenlere göre çevresel bilinç, tutum ve davranış olgularında meydana gelen değişimleri incelemektedir. Diğer yandan çevresel bilinç, tutum ve davranış ölçeklerinin birbirleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Çalışma sonucunda Çanakkale'de yaşayanların yüksek düzeyde çevre bilgisi ve çevresel tutum düzeyine sahip olduğu fakat bunu büyük oranda çevresel davranışlarına yansıtmadıkları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Living and non-living beings interact with the environment they are in, and as a result of this interaction, they change and transform the environment. Today, this change and transformation causes negative effects both locally and globally. From a historical perspective, the increase in environmental problems and the mentality formation towards environmental protection, coincide with the period when the destructive effects of the Industrial Revolution emerged. The global repercussions of environmental problems occurred, with the Stockholm Environment Conference in 1972. After this date, the environmental issue has been a focus in many countries and internationally, many conferences have been held and conventions have been put forward. As a result of these conferences, environmental education has entered the agenda of both nations and international organizations. The aim of environmental education is to provide solutions to environmental problems by giving environmental knowledge, environmental attitude and behavior to the individual. Environmental knowledge, means all kinds of information about the environment and it. Environmental attitude, refers to the positive or negative ideas, thoughts and judments that individuals have about the environment. Environmental behavior, includes all behaviors that have an impact on the environment. This study first examines the changes in environmental consciousness, attitude and behavior of the participants according to certain demographic variables. On the other hand, the relationship between environmental awareness, attitude and behavior scales puts there. As a result of the study, it was concluded that people living in Çanakkale have a high level of environmental knowledge and environmental attitude but this does not reflect this to their environmental behavior.