Yeni biobozunabilir şeker bazlı aşı-kopolimerlerinin üretimi, sentezi ve tekstil sektöründe iyon tutma özelliklerinin incelenmesi
Production, synthesis and investigation of ion retention properties of new biodegradable sugar based graft copolymers
  1. Tez No: 681133
  2. Yazar: KAYHAN KINOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İyon tutucu, melas, biyobozunur, Ion scavenger, molasses, biodegradable
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çözülmüş veya dağıtılmış polimer, tekstil üretiminde bir yapıştırıcı olarak, yapıştırıcılarda bir bağlayıcı madde olarak veya akrilik boyalarda bir film oluşturucu bileşen olarak kullanılmak üzere işlenebilir. Polimerizasyon, monomer olarak adlandırılan nispeten küçük moleküllerin, polimer olarak adlandırılan çok büyük bir çatlak veya ağ molekülü üretmek için kimyasal olarak birleştirildiği bir işlemdir. Tekstilde kullanılan kimyasallar iki guruptur. Birinci gurupta Kostik, Soda, Asetik Asit, Hidrojen Peroksit ve benzeri gibi kimyasallar sayılabilir. Bir de belli bir formülle üretilmiş veya özel tasarımlanmış, tekstil üretim basamaklarında özel bir amaç için kullanılan kimyasallar vardır ki bu grup bizim tez kapsamımızı oluşturmaktadır. Bu ikinci guruba genellikle Tekstil Yardımcı Kimyasalları denilir. Bu tezin konusu, tekstil sektöründe kullanılan sularda ki, suyun sertliğini artıran çözünmeyen kalsiyum ve magnezyum tuzlarının çökelmesini engelleyen biyobozunabilir şeker bazlı aşı kopolimerlerinin üretilmesi ve araştırılmasıdır. Önerilen tezde, endüstride kullanılmakta olan ithal ve pahalı poliakrilat esaslı iyon tutucularına alternatif, süreç şartlarını optimize eden, iyon tutma verimini artıran, viskoziteyi düzenleyen, biyobozunabilir ve ithal edilen ürünün yerine geçebilecek nitelikte şeker temelli yeni iyon tutucularsentezlenerek karakterizasyonları yapılmıştır. Melastan sentezlenen şeker bazlı aşıkopolimerler, ham fiber malzemelerin, fiberlerin, tekstil ürünlerinin veya tekstil malzemelerinin ön-muamelesi ve terbiyesinde yardımcı maddeler olarak avantajlı bir şekilde kullanılabilir. Örneğin, pamuklu maddelerin kaynatılmasın da sertleşen maddeleri bağladıkları ve beraberindeki pamuk veya kirlilik maddelerini dağıttıkları; bunların yeniden birikmesi önleyerek sürfaktanların hareketini destekler.
Özet (Çeviri)
The dissolved or dispersed polymer can be processed for use as an adhesive in textile manufacturing, as a binder in adhesives, or as a film-forming component in acrylic paints. Polymerization is a process in which relatively small molecules called monomers are chemically combined to produce a very large crack or network molecule called a polymer. Chemicals used in textiles are of two groups. In the first group, chemicals such as Caustic, Soda, Acetic Acid, Hydrogen Peroxide and the like can be counted. There are also chemicals produced with a certain formula or specially designed and used for a special purpose in the textile production steps, which constitutes our thesis scope. This second group is generally called Textile Auxiliary Chemicals. The subject of this thesis is the production and research of biodegradable sugar-based graft copolymers that prevent the precipitation of insoluble calcium and magnesium salts that increase the hardness of the water used in the textile industry. In the proposed thesis, new sugar-based ion scavengers that are used in the industry as an alternative to imported and expensive polyacrylate based scavengers, optimize the process conditions, increase the ion retention efficiency, regulate the viscosity, are biodegradable and can replace the imported product will be synthesized and characterized. Sugar-based graft-copolymers synthesized from molasses can be advantageously used as auxiliaries in the pretreatment and finishing of raw fiber materials, fibers, textiles or textile materials. For example, when cotton materials are boiled, they bind the hardened materials and disperse the accompanying cotton or pollutants; promotes the action of surfactants by preventing their re-accumulation.