Polikistik over sendromu tanısı olmayan kadınlarda ilk trimester AMH seviyesinin olumsuz gebelik sonuçlarını öngörmede rolü ve bunun ilk trimester belirteçleri (PAPP-A) ile karşılaştırılması
The role of first trimester AMH level in prediction of negative pregnancy outcomes in women without diagnosis of polycystic ovary syndrome and comparison with first trimester markers (PAPP-A)
- Tez No: 681185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUR ÇİFT, DOÇ. DR. BURCU DİNÇGEZ ÇAKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: AMH, gebelik, olumsuz gebelik sonuçları, preeklampsi, gestasyonel diyabet, PAPP-A, AMH, pregnancy, adverse pregnancy outcome, preeclampsia, gestational diabetes, PAPP-A
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız gebeliğin ilk trimesterında bakılan serum AMH seviyesinin olumsuz gebelik sonuçlarının öngörmedeki rolünü ve bunun ilk trimester PAPP-A ile karşılaştırılmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif bir kohort çalışması olarakSağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Gebe Polikliniğine 1 Aralık 2020 ile 15 Ağustos 2021 tarihleri arasında gebeliğinin ilk trimesterinde başvuran, ilk trimester tarama testi yaptıran, antenatal vizitlerine kliniğimizde devam ederek doğumunu kliniğimizde gerçekleştiren, 18-35 yaş arasında, önceki doğumunda sezaryen öyküsü olmayan, ayrıca bilinen PKOS, kronik hipertansiyon, pregestasyonel diyabet, otoimmün, tiroid ve diğer sistemik hastalığı hastalığı tanısı olmayan 11-14. gebelik haftasındaki 240 hasta dâhil edildi. Bulgular: Çalışmada 149 gebede olumsuz gebelik sonucu gelişmiştir. Olumsuz gebelik sonucu gelişen ve gelişmeyen olgulardaAMH bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p3,78' mIU/ml değerinin %65,85 sensitivite ve %65,83 spesifite ile GDM gelişimini öngördürdüğü tespit edilirken her iki belirtecin öngördürme gücünde anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç olarak AMH, sadece yardımcı üreme teknikleri ve over rezervinin değerlendirilmesinde yardımcı bir belirteç olmayıp aynı zamanda gebelerde olumsuz gebelik sonuçlarını öngörmede diğer belirteçler ile birlikte kullanılabilecek bir belirteçtir. Bu nedenle yüksek riskli hasta grubunda ilk trimesterda bakılan AMH ile gebeliğin ilerleyen döneminde gelişecek komplikasyonlar konusunda hastanın bilgilendirilmesi ve uygun merkezlere yönlendirilmesinde yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed in this study is to evaluate the role of serum AMH level in first trimester of pregnacy in predicting pregnancy adverse outcome an to compare withserum PAPP-A level in the first trimester of pregnancy. Materials and Methods: This study was conducted as a prospective cohort study, with 240 patients at 11-14 gestational age, at Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic, Pregnancy Outpatient Clinic, between 1 December 2020 and 15 August 2021. The patients aged 18-35 years deliveried our clinic were included in this study. The patients had history of cesarean section, PCOS, chronic hypertension, pregestational diabetes, autoimmune and other systemic disease were excluded from this study. Results: In the study, a negative pregnancy outcome developed in 149 pregnant women.A statistically significant difference was found in serum AMH levelsbetween developed and did not develop adverse pregnancy outcome (p3.78' mIU/ml predicted the development of GDM with 65.85% sensitivity and 65.83% specificity, while no significant difference was found in the predictive power of both markers.As a result, AMH is not only a marker in the evaluation of assisted reproductive techniques and ovarian reserve, but also a marker that can be used together with other markers to predict adverse pregnancy outcomes in pregnant women. For this reason, it may be helpful in informing the patient about the complications that will develop in the later period of pregnancy with AMH, which is examined in the first trimester, in the high-risk patient group and in directing the patient to the appropriate centers.