Miad gebelerde servikal olgunlaşma ve doğum indüksiyonu amacıyla dinoproston (PGE2) vajinal ovül kullanımının doğumun 3. evre süresi ve postpartum kanama miktarı üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of dinoprostone (PGE2) vaginal ovule for cervical maturation and labor induction in term pregnants on the duration of the third stage of labor and amount of postpartum bleeding
- Tez No: 681184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUR ÇİFT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: dinoproston, doğumun 3. evre süresi, postpartum kanama, doğum indüksiyonu ve augmentasyonu, dinoprostone, third stage duration of labor, postpartum hemorrhage, labor induction and augmentation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız miad gebelerde servikal olgunlaşma ve doğum indüksiyonu amacıyla Dinoproston (PGE2) vajinal ovül kullanımının doğumun 3. evresinin süresi ve postpartum kanama miktarı üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif kesitsel çalışma olarak Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde 01.10.2020 ile 30.06.2021 tarihleri arasında vajinal doğum yapan 301 hasta ile yapıldı. Hastalar dinoproston+oksitosin ve yalnızca oksitosin olarak iki gruba ayrıldı. İki grup prepartum ve postpartum veriler, doğumun 3. evre süresi ve postpartum ilk 18 saatteki kan kaybı miktarı açısından karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler SPSS v22.0 programı ile yapıldı ve istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi olarak α=0,05 alındı. Bulgular: Doğumun 3. evre süresinin medyan değeri dinoprostone+oksitosin grubunda 8 dk, yalnızca oksitosin grubunda 7 dk olup bu farklılık istatistiksel olarak anlamlıdır (p:0.009). Postpartum ilk 18 saatteki kan kaybı miktarı (ml), 6. ve 18. saat HGB ve HCT değerlerinin prepartum HGB ve HCT değerlerine göre düşüş yüzdesi bakımıntan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Doğumun 3. evre süresi≤10 ve >10 dk olarak hastalar iki gruba ayrıldı. Gruplar arasında postpartum ilk 18 saatteki kan kaybı miktarı (ml), 6. ve 18. saat HGB ve HCT değerlerinin prepartum HGB ve HCT değerlerine göre yüzde değişimleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı. Tüm hastalar analiz edildiğinde gravidada azalma, VKİ'de artma, oksitosin kullanım süresinde artma ve doğumun 3. evre süresinde artma şiddetli postpartum kanama (≥1000 ml) ile ilişkili bulundu. Dinoproston+oksitosin grubu analiz edildiğinde gravidada azalma, VKİ'de artma ve dinoproston kullanım süresinde artma şiddetli postpartum kanama (≥1000 ml) ile ilişkili bulundu. Sonuç: Dinoproston+oksitosin grubunda doğumun 3. evresinin median değerinin istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunması, dinoprostonun doğumun 3. evresini uzattığını düşündürmektedir. Bu nedenle dinoproston kullanılan hastalarda doğumun 3. evresinin daha aktif yönetimi düşünülebilir. Postpartum kan kaybı ile ilgili veriler açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaması dinoprostonun servikal olgunlaşma ve doğum indüksiyonu amacıyla kullanımının oksitosine kıyasla daha fazla posptartum kan kaybına yol açmadığını desteklemektedir. Ancak dinoproston kullanım süresindeki artış şiddetli postpartum kanama (≥1000 ml) ile ilişkili bulunduğundan postpartum kanama açısından ek risk faktörü taşıyan hastalarda dinoprostonun daha kısa süre kullanılması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to evaluate the effect of Dinoprostone (PGE2) vaginal ovul insertion for cervical ripening and labor induction in term pregnant women on the duration of the third stage of labor and the amount of postpartum bleeding. Materials and Methods: This study was conducted as a prospective cross-sectional study with 301 patients who had vaginal delivery between 01.10.2020 and 30.06.2021 in Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic. The patients were divided into two groups as dinoprostone+oxytocin and only oxytocin groups. The two groups were compared in terms of prepartum and postpartum data, the duration of the third stage of labor and the amount of blood loss in the first 18 hours postpartum. Statistical analyzes were performed with SPSS v22.0 program and α=0.05 was considered as statistically significant. Results: The median value of the duration of the third stage of labor was 8 minutes in the dinoprostone+oxytocin group and 7 minutes in the only oxytocin group, and this difference was statistically significant (p=0.009). There was no statistically significant difference between the groups according to the amount of blood loss (ml) in the first 18 hours postpartum, the percentage of decrease in the 6th and 18th hour Hemoglobine and Hematocrit values compared to the prepartum Hemoglobine and Hematocrit values. The patients were divided into two groups as the duration of the 3rd stage of labor ≤10 and >10 min. There was no statistically significant difference between the groups, the amount of blood loss in the first 18 hours postpartum (ml), the percentage changes of the 6th and 18th hour Hemoglobine and Hematocrit values compared to the prepartum Hemoglobine and Hematocrit values. When all patients were analyzed, a decrease in gravida, an increase in body mass index, an increase in the duration of oxytocin use, and an increase in the 3rd stage of labor were associated with severe postpartum hemorrhage (≥1000 ml). When the dinoprostone+oxytocin group was analyzed, it was found that a decrease in gravida, an increase in body mass index and an increase in the duration of dinoprostone use were associated with severe postpartum hemorrhage (≥1000 ml). Conclusion: In the dinoprostone+oxytocin group, the median value of the third stage of labor was found to be statistically significantly higher, suggesting that dinoprostone prolongs the third stage of labor. Therefore, more active management of the third stage of labor may be considered in patients using dinoprostone. The lack of statistically significant difference between the two groups in terms of data related to postpartum blood loss supports that the use of dinoprostone for cervical ripening and labor induction does not cause more postpartum blood loss compared to oxytocin. However, since the increase in the duration of dinoprostone use is associated with severe postpartum hemorrhage (≥1000 ml), a shorter use of dinoprostone may be considered in patients with additional risk factors for postpartum hemorrhage.