Üniversite öğrencilerinde dindarlık ve narsistik eğilim ilişkisi: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi örneği
The relationship between religiosity and narcissism among university students: Izmir Katip Çelebi University sample
  1. Tez No: 681199
  2. Yazar: MUHAMMED MUSTAFA SOLMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ALTINLI MACIC
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Narsisizm, Din, Dindarlık, Maneviyat, Üniversite Öğrencileri, Narcissism, Religion, Religiosity, Spirituality, University Students
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Son yıllarda pek çok farklı alandan araştırmacı narsisizm olgusuna değişik açılardan bakma gayreti içerisindedir. Birçok araştırmacı modern çağda narsisizm olgusunun son derece bariz bir hale geldiğini ifade etmektedir. İnsan hayatında önemli bir rol oynayan dinin ise narsisizm ile ilişkili olabilecek birtakım yorumları bulundurmaktadır. Bu açıdan bakıldığında narsisizm ile başa çıkmada din ve dindarlığın rolünün tespit edilmesine yönelik çabalar gerçekten büyük bir öneme haizdir. Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin dindarlık tutumları ve narsistik eğilimlerini tespit edip bu iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu bağlamda İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Tıp Fakültesi ve Turizm Fakültesi'nde 2020-2021 Akademik Yılı Bahar Dönemi'nde öğrenim görmekte olan lisans öğrencileri ile bu çalışma yürütülmüştür. Araştırmaya katılmayı kabul eden 346 öğrenciden elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Dindarlık ve narsisizm olgusunu detaylı bir şekilde anlamak için birçok değişken –cinsiyet, yaş, fakülte, mezun olunan lise, ekonomik durum, ebeveynlerin dindarlık ve maneviyat tutumları, ebeveynlerin çocuğa yönelik tutumları ve eğitim düzeyleri- göz önünde bulundurulmuştur. Öte yandan alanyazında hiç karşılaşılmayan ya da nadiren ele alınan değişkenler de –sigara ve alkol kullanımı, bireyin ve anne-babasının maneviyata yönelik tutumları vb.- analiz sürecine dâhil edilmiştir. Bu yolla konuya farklı bir açıdan bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, researchers from many different fields have been trying to look at the phenomenon of narcissism from different perspectives. Many researchers state that the phenomenon of narcissism has become highly visible in the modern era. Religion, which plays an important role in human life, has a number of interpretations that can be considered as about narcissism. From this point of view, efforts to determine the role of religion and religiosity in the fight against narcissism are of great importance. The aim of this study is to determine the religiosity attitudes and narcissistic tendencies of university students and to examine the relationship between these two variables. In this context, the study is conducted with undergraduate students from the departments of Economics and Administrative Sciences, Islamic Sciences, Engineering and Architecture, Social and Human Sciences, Medicine and Tourism at Izmir Katip Çelebi University in the Spring Semester of the 2020-2021 Academic Year. The data obtained from 346 students who accepted to participate in the research were analyzed with SPSS. In order to understand the phenomenon of religiosity and narcissism in detail, many variables such as gender, age, faculty, graduated high school, economic situation and variables about parents were considered. On the other hand, variables that were never encountered or rarely discussed in the literature such as smoking and alcohol use, views of the individual and his parents towards spirituality, etc. – were also included in the research process. It is aimed to contribute to the literature by comparing the results obtained from the analyses with the findings of other studies.