Raylı ulaşımda telsiz sistemine ait network altyapısının yenilenmesi
Renewal of the network infrastructure of the radio system in rail systems
  1. Tez No: 681225
  2. Yazar: ABDULKERİM YAZLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞU ÇAĞDAŞ ATİLLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Telsiz Sistemi, TETRA, TETRA Network Altyapısı, Radio System, TETRA, TETRA Network Infrastructure
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Şehirlerde nüfus artışıyla birlikte ulaşım en büyük sorunlardan biri haline gelmektedir. Karayolu ulaşımının ekonomik, çevresel ve sistemsel olumsuz etkilerinden dolayı gün geçtikçe alternatif ulaşım çeşitlerine yatırım artmaktadır. Bu sebeplerden dolayı metropollerde raylı ulaşım yatırımları ile ilgili kısa, orta ve uzun vade projeksiyonlar geliştirilmektedir. Bu tez kapsamında raylı ulaşımda en hayati sistemlerden biri olan telsiz sistemi networkü üzerinde yapılan yenilikler ele alınmıştır. Telsiz sisteminde kullanılan TETRA teknolojisi ve buna ait cihazlar hakkında bilgiler verilmiştir. Mevcut sistem network mimarisinin genişleyen raylı sistemlerde neden şartları karşılamadığı teknik ölçümler ile izah edilmiştir. Tasarlanan yeni mimari sahada aktif olarak kurulmuştur. Kurulan sistem aktif olarak çalıştıktan sonra yeni ölçüm ve veriler toplanmıştır. Eski ve yeni sistemlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Yeni kurulan TETRA Telsiz Sistemine ait Network Altyapısının uzun vadede ihtiyacı karşılaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increase in population in cities, transportation becomes one of the biggest problems. Due to the economic, environmental and systemic negative effects of road transportation, investments in alternative transportation types are increasing day by day. For these reasons, short, medium and long-term projections for rail transportation investments in metropolises are being developed. Within the scope of this thesis, the innovations made on the radio system network, which is one of the most vital systems in rail transportation, are handled. Information about TETRA technology used in the radio system and its devices are given. It has been explained by technical measurements why the current system network architecture does not meet the conditions in the expanding rail systems. The newly designed architectural site is actively established. After the established system was active, new measurements and data were collected. Comparison of old and new systems was made. The Network Infrastructure of the newly established TETRA Radio System is aimed to meet the demand in the long term.