Transistörlü anahtar devrelerinde çalışma geriliminin yükseltilmesi ve E sınıfı güç yükselteçlere uygulaması
Increasing the working voltage of transistör switching circuits and its application to class-E power amplifiers
  1. Tez No: 68130
  2. Yazar: MUSTAFA SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ÇALIKOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışına gerilimi, güç
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
TRANSİSTORLU ANAHTAR DEVRELERİNDE ÇALIŞMA GERİLİMİNİN YÜKSELTİLMESİ VE E SINIFI GÜÇ YÜKSELTEÇLERE UYGULAMASI (Doktora tezi) Mustafa SÖNMEZ GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK 1997 ÖZ Bu çalışmada, transistorlu anahtar devrelerinde, çalışma gerilimini yükseltmek için, transistörlerin seri olarak bağlanmasını esas alan bir yöntem incelenmiştir. Ele alman bu yöntem, anahtarlama sistemine göre çalışan E sınfı güç yükseltecine uygulanmıştır. Böylece istenilen çıkış gücüne ulaşabilmek için, akım artırma yerine besleme gerilimi artırılmış, buna bağlı olarak yük üzerindeki güç artmıştır. Aynı zamanda yalıtım anında besleme gerilimi, iki transistor tarafından paylaşıldığı için, transistörlerin dayanma gerilimi problemi bir ölçüde ortadan kaldırılmıştır. Diğer taraftan, transistörlerden geçen akım azaltıdığı için, ısı olarak açığa çıkan kayıp güç düştüğünden verim artmış olacaktır. Bilim Kodu: 2251001
Özet (Çeviri)
u INCREASING THE WORKING VOLTAGE OF TRANSISTOR SWITCHING CIRCUITS AND ITS APPLICATION TO CLASS-E POWER AMPLIFIERS (Ph. D. Thesis) Mustafa SÖNMEZ GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY JANUARY 1997 ABSTRACT In this study, to increase the working voltage of switched circuit, a method based on serial connection of the transistors has been examined. This method has been applied to an E-Class switched power amplifier. Therefore, to reach to desired output power level, the source voltage has been increased instead of increasing the current, causing the extra power on Hie load. At the same time, due to sharing of source voltage on two transistors -i.e. instead of one- at off state, the break down voltage problem has also been eased. Also, the reduction of current passing through the transistor reduces the heat dissipation on the transistors increasing the output efficiency. Science code : 2251001 key word : Working voltage Page number : 112 Adviser :Prof. Dr. Doğan ÇALIKO?LU