COVID-19 pandemisinin acil servis üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the COVID-19 pandemic on the emergencyservice
  1. Tez No: 681346
  2. Yazar: MEHMET BAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ BALOĞLU KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, acil servis, pandemi, COVID-19, emergency department, pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Acil servise (AS) başvuran hastaların özelliklerinin bilinmesi, işleyişin takip edilmesi ve pandemi sürecinin oluşturduğu etkinin belirlenmesi AS uygulamalarının planlanması ve kalitenin arttırılması açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, COVİD-19 pandemi döneminde, alınan tedbirlerin, toplum ve hekim davranışlarındaki değişikliklerin AS kullanımı üzerindeki etkisini değerlendirmek, hizmet sunumundaki öncelikleri belirlemektir. Çalışmamıza 11.03-11.06.2019 (2019 grubu) ve 11.03-11.06.2020 (2020 grubu) tarihlerinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Erişkin AS'sine başvuran tüm hastalar dahil edilmiştir. Demografik özellikler, AS süreçleri ve maliyetleri açısından iki dönem arasında karşılaştırma yapılmıştır. 11 Mart 2020'de pandemi kararı ile birlikte alınan önlemlerle 2020 grubunda AS'ye başvuran hasta sayısında keskin bir düşüş yaşanmıştır. Hasta sayısının azalmasının yanında, kırmızı triaj kategorisindeki hasta başvuru oranları artarken sarı ve yeşil kategorideki hasta gurubunun oranı azalmıştır. Ciddi şikayetleri olan hasta gurubunun AS başvurularının sayıca azlması sonucu ambulans ile başvuru, görüntüleme, konsültasyon, servis ve yoğun bakım yatış hacimlerinde azalma saptanırken, toplam başvurular içindeki oranlarında artış görüldü. Ortalama maliyette ise 2020 grubunda artış saptanmıştır. Görüntüleme, konsültasyon, kronik hastalıklar ve ortalama acil seviste kalış süresinin maliyetle ilişkili olduğu saptandı. Ülke çapında alınan önlemlerle 2020 grubunda çocuk travma hastalarının hacmin azaldığı saptandı. AS'de değerlendirilen ve 2020 grubuna dahil edilen Covid-19 tanısı alan hastaların yaş ortalaması, kronik hastalık oranı, ortalama AS'te kalış süresi, toraks BT görüntüleme, konsültasyon, hastane yatış ve ortalama maliyet oranları genel AS başvuru oranlarına göre yüksek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Knowing the characteristics of the patients admitted to the emergency department (ED), monitoring the functioning and determining the effect of the pandemic process are important in terms of planning the ED practices and increasing the quality. The aim of this study is to evaluate the effects of the measures taken and the changes in the society and physician behaviors on the use of ED during the COVID-19 pandemic period, and to determine the priorities in service delivery. All patients who applied to Eskişehir Osmangazi University Health, Practice and Research Hospital Adult ED between 11.03-11.06.2019 (2019 group) and 11.03-11.06.2020 (2020 group) were included in our study. Comparisons were made between the two periods in terms of demographic characteristics, ED processes and costs. With the measures taken with the pandemic decision on March 11, 2020, there was a sharp decrease in the number of patients admitted to ED in the 2020 group. In addition to the decrease in the number of patients, the rate of patient admissions in the red triage category increased, while the rate of the patient group in the yellow and green category decreased. As a result of the decrease in the number of ED applications of the patient group with serious complaints, there was a decrease in the volume of admission by ambulance, imaging, consultation, service and intensive care unit admissions, while an increase was observed in their rate in total admissions. There was an increase in the average cost in the 2020 group. It was determined that imaging, consultation, chronic diseases and average length of stay in the emergency department were associated with cost. It was determined that the volume of pediatric trauma patients in the 2020 group decreased with the measures taken across the country. The average age, chronic disease rate, average length of stay in the ED, thoracic CT imaging, consultation, hospitalization and average cost rates of patients diagnosed with Covid- 19, who were evaluated in the ED and included in the 2020 group, were higher than the general emergency service admission rates detected.