Major depresyon ve bipolar bozuklukta pariyetal kortex hacim ve işlevlerinin bulut tabanlı beyin manyetik rezonans görüntü segmentasyonu- parsellasyon sistemi ve nöropsikolojik bir test kullanılarak karşılaştırılması
Comparison of parietal cortex volume and functions in major depression and bipolar disorder using a cloud based brain magnetic resonance image segmentation-parcellation system and a neuropsychological test
- Tez No: 681351
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT KARLIDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: pariyetal lob hacmi, bipolar bozukluk, depresyon, nöropsikolojik test, parietal lobe volume, bipolar disorder, deppression, neuropsychological test
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada Bipolar Bozukluk (BB) ve Major Depresif Bozukluk hastalarının Parietal Lob (PL) hacimleri kendi aralarında ve sağlıklı kontrollerle karşılaştırılarak, PL hacim ve işlevlerinin bütüncül olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, DSM-V'e göre BB ve MDB tanısı koyulmuş remisyondaki hastalar ile sağlıklı kontroller olmak üzere 3 grup ve 63 katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Sosyodemografik Bilgi Formu katılımcılar tarafından dolduruldu ve İşaretleme Testi (İT) yapıldı. Hasta gruplarına Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) doldurtuldu. BB ve MDB'li hasta grubuna Hamilton Depresyon Ölçeği (HAMD) ve BB'li hasta grubuna Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMRS) uygulandı. Hastaların ölçeklerden aldıkları puanlar ve klinik değerlendirme esas alınarak hastalara remisyon tanısı konuldu. Katılımcıların PL hacimleri Bulut Tabanlı Beyin Manyetik Rezonans Görüntü Segmentasyonu ve Parsellasyon Sistemi kullanılarak ölçüldü. MRI bulgularıyla, İT sonuçları karşılaştırılarak hastalıklarda PL işlevlerinin de bozulup bozulmadığı değerlendirildi. Bulgular: Üç grup hem sağ hem de sol PL hacimleri açısından karşılaştırıldığında her iki hasta grubunda kontrol grubundan daha düşük PL hacmi olduğu, ancak kendi aralarında PL hacimleri açısından farklılık olmadığı görüldü. Kadınlarda, hastanede yatmış olanlarda, hastalık süresi 5 yıldan fazla olanlarda ve en az bir kez manik veya depresif atak geçirmiş olanlarda daha düşük PL hacmi saptandı. Aynı şekilde bu durumlarda İT'de de düşük performans saptandı. Sonuçlar: Çalışmamız, BB ve MDB'li hastalarda, duygudurum epizodu sonrası hastalık belirtileri düzelmiş olsa bile, sağlıklı kontrollere göre hem daha düşük PL hacmi hem de daha kötü PL işlevi olduğunu göstermiştir. Araştırmamızın sonuçları, BB ve MDB patofizyolojisini anlama ve bu hastalıklara ait nöroanatomik ve işlevsel belirteçlerin geliştirilmesinde PL'nin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to evaluate the PL volume and functions in a holistic manner by comparing the Parietal Lobe (PL) volumes of Bipolar Disorder (BD) and Major Depressive Disorder patients among themselves and with healthy controls. Material and Method: This study was conducted in 3 groups and 63 participants, including patients in remission who were diagnosed with BD and MDD according to DSM-V, and healthy controls. Sociodemographic Information Form was filled out by the participants and a Cancellation Test (CT) was performed. Beck Depression Inventory (BDI) was filled by patient groups. Hamilton Depression Rating Scale (HDRS) was applied by the patient group with BD and MDD and the Young Mania Rating Scale (YMRS) was applied by the patient group with BD. Based on the scores obtained from the scales and clinical evaluation, the patients were diagnosed with remission. PL volumes of the participants were measured using MRIcloud System. By comparing the results of the CT with the MRI findings, it was evaluated whether PL functions were impaired in diseases. Results: When three groups were compared in terms of both right and left PL volumes, it was observed that both BD and MDD patients had lower PL volumes than the control group, and there was no significant difference between patient groups in terms of PL volumes. PL volume was lower in those who were hospitalized, women, had an illness longer than 5 years, and had a manic or depressive episode at least once. Likewise, in these cases, low performance was detected in CT. Discussion: Our study showed that there is lower PL volume and worse PL functions in patients with BD and MDD, even in the remission period, compared to healthy people. The results of our research emphasize the importance of PL in understanding the pathophysiology of BD and MDD and developing neuroanatomical and functional markers for these diseases.