Holstein sığırlarda embriyonik ölümle ilişkili HH5 ve STAT3 genlerindeki mutasyonların araştırılması
Investigation of mutations in HH5 and STAT3 genes associated with embryonic death in holstein cattle
- Tez No: 681393
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET UĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Holstein Sığır, STAT3, HH5, Mutasyon, Delesyon, Embriyonik Sağkalım, Holstein Cattle, STAT3, HH5, Mutation, Delestion, Embriyonic Survival
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medikal Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Metal Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Holstein Sığırlarda Embriyonik Ölümle İlişkili HH5 ve STAT3 Genlerindeki Mutasyonların Araştırılması Bu araştırmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Medikal Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı laboratuvarında bulunan Holstein sığır ırkına ait kanlardan 70 adet örnek üzerinde çalışılmıştır. Çalışmada embriyonik sağ kalımla ilişkili olan HH5 ve STAT3 genlerindeki mutasyonlar saptanmaya çalışılmıştır. HH5'in 138 baz çifti uzunlukta bir delesyondan kaynaklandığı yapılan çalışmalarda bulunmuştur. STAT3 geninin aktivasyonu embriyonik yaşam süresinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada bu genlerle ilgili mutasyonda ise heterozigotluk frekansları analiz edilmiştir. Bu iki genin sığırlarda embriyonik yaşam sürecini etkilediği bilindiğinden bu genlerin daha kapsamlı incelenmesi mutasyonların tespit edilmesi için daha uzun süreli ve daha kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bu genler üzerine yapılan çalışmaların kısıtlı olması sebebiyle bulgularımızı kıyaslayacak belgeler bulunamamıştır. Holstein sığır ırkının sağlıklı döl veriminin olabilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Mutations in HH5 and STAT3 Genes Associated with Embryonic Death in Holstein Cattle In this study, 70 samples of Holstein cattle breeds in the laboratory of Afyon Kocatepe University Faculty of Veterinary Medicine, Department of Medical Biology and Genetics were studied. In the study, mutations in the HH5 and STAT3 genes associated with embryonic survival were tried to be detected. Studies have found that the HH5 is caused by a 138 base pair long deletion. Activation of the STAT3 gene plays an important role in embryonic lifespan. In this study, the frequencies of heterozygosity in the mutation related to these genes were analyzed. Since these two genes are known to affect the embryonic life process in cattle, a longer and more comprehensive study is needed to examine these genes more comprehensively and to detect mutations. Due to the limited number of studies on these genes, documents to compare our findings could not be found. More studies are required for the Holstein cattle breed to have a healthy fertility