Nazal septum deviasyonuyla yüz asimetrisinin gelişimi arasındaki ilişkinin yaşa bağlı olarak antropometrik ölçümlerle değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between nasal septal deviation and development of facial asymmetry with anthropometric measurements depending on age
- Tez No: 681610
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ÖZBAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Kraniyofasiyal antropometri, Nazal Septum Deviasyonu, Somatotip, Yüz asimetrisi, Craniofacial anthropometry, Facial asymmetry, Nasal septal deviation, Somatotype
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Septum Deviasyonu (SD) sonucu gelişen yüz asimetrisinin yaşa, cinsiyete, etkilenme derecesine, etkilenme alanına bağlı değişimi ile SD'nin vücut somatotipine ve kraniofasiyal morfolojiye etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı ile Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB polikliniğinde gerçekleştirilen çalışmaya 9-13 yaş grubunda 27 kişi, 14-18 yaş grubunda 44 kişi, 19-23 yaş grubunda 44 kişi, kontrol grubunda 56 kişi olmak üzere 171 gönüllü (90 erkek, 81 kadın) katıldı. Katılımcılardan 11 fotometrik (fotoğraflarından), 16 antropometrik (vücutlarından) toplam 27 ölçüm alındı. İstatistiksel analizlerde, ikili karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, Bağımlı-bağımsız örneklerde t testi, Wilcoxon testi, asimetrilerin değerlendirmelerinde ki kare testleri ve ROC analizi uygulandı. Bulgular: SD, yüz asimetrisi oluşumunu etkilemektedir fakat sağlıklı insanlardaki asimetri oranlarına göre istatistiksel olarak anlamlı değildir (p˃0.05). Fotometrik ölçümlerde yüzün 1/3 orta kısmının horizontal uzanan parametrelerinde asimetriler belirlendi. Parametrelerin yüz asimetrisini belirleme etkisine göre sıralaması Alare-Zygion, Alare-Subnasale, Cheilion-Gonion, Exocanthion-Cheilion, Midsagittal plan-Zygion, Zygion-Cheilion, Zygion-Gonion, Subalare-Cheilion, Glabella-Exocanthion'dir. SD derecesinin, asimetri oluşturmada sadece 14-18 yaşları arasında (ergenlik döneminde) etkili olduğu, tüm SD hastalarında ise asimetri gelişiminin, istatistiksel olarak yaş ve cinsiyete bağlı olmadığı belirlendi (p˃0.05). Yüzün üst ve alt 1/3'ü ile kranial antropometrik ölçümlerinde, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı fark yoktur (p˃0.05). Çalışmamızda SD'li hastalarda, SD'li asimetrik hastalarda ve kontrol grubunda; kadınlarda endomorf, erkeklerde mezomorf somatotipinin baskın olduğunu, SD'nin somatotipi etkilemediğini ve somatotipin yaş ile değişmediği belirlendi. Sonuç: Sağlıklı insanlarda da yüz asimetrileri olduğundan asimetri çözümünün sadece SD'yi gidermekte olmayacağını, SD'de yüz asimetrisinin gelişimi yaş ve cinsiyetten etkilenmediğinden sadece asimetri için erken yaşlarda cerrahinin planlanmaması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: To determine age, gender, degree and area of exposure dependent change in facial asymmetry due to septum deviation (SD) and SD's effect on body somatotype and craniofacial morphology. Materials and Methods: 171 volunteers (90 males, 81 females), 27 aged 9-13, 44 aged 14-18, 44 aged 19-23 and 56 controls, participated in the study conducted in Medicine faculty Anatomy department and Malatya Training and Research Hospital Otorhinolaryngology polyclinic. 27 measurements (11 photometric, 16 anthropometric) were taken. Mann-Whitney U, dependent-independent samples t-test, Wilcoxon test were used in paired comparisons; Chi-square and ROC analysis were used in asymmetry assessment. Results: SD affects facial asymmetry formation, although not statistically significant compared to healthy individuals' asymmetry rates (p˃0.05). Photometric measurements showed asymmetries in horizontally-extending parameters of 1/3 middle part of face. Order of parameters by determining facial asymmetry effect was Alare-Zygion, Alare-Subnasale, Cheilion-Gonion, Exocanthion-Cheilion, Midsagittal plan-Zygion, Zygion-Cheilion, Zygion-Gonion, Subalare-Cheilion, Glabella-Exocanthion. SD degree was effective between 14 and 18 (adolescence) in developing asymmetry, which wasn't statistically dependent on age and gender in SD patients (p˃0.05). There weren't statistically significant differences in upper and lower 1/3 of face and cranial anthropometric measurements (p˃0.05). In SD patients, asymmetric patients with SD and control group, dominant somatotype was endomorph in females, mesomorph in males; SD didn't affect somatotype and somatotype didn't change with age. Conclusion: Since healthy people also have facial asymmetries, we believe solution isn't SD elimination alone and since age and gender don't affect facial asymmetry development in SD, surgery shouldn't be planned at early ages.