Lazer sinterleme, döküm ve zirkonya altyapıların uyum ve dayanımlarının araştırılması
Evaulation of the fracture strength and fit of laser sintering, casting and zirconia frameworks
  1. Tez No: 681615
  2. Yazar: EZGİ KAVVAS ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİRE İŞLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: casting, laser sintering, zirconia, fit
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Kavvas Çelik, E. (2021). Lazer Sinterleme, Döküm ve Zirkonya Altyapıların Uyum ve Dayanımlarının Araştırılması. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Protetik Diş Tedavisi ABD. Doktora Tezi. İstanbul. Protetik restorasyonların uzun dönem başarısında en etkili faktörlerden biri restorasyonun marjinal ve internal uyumudur. Uyumu zayıf olan restorasyonlar birçok biyolojik ve mekanik komplikasyona neden olabilmektedir. Restorasyonlardaki kavis varlığının ve altyapılara uygulanan venerlemenin, restorasyonların uyumları üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmada, düz ve kavisli form ile venerlemenin, farklı üretim şekli ve altyapı materyalleri ile elde edilmiş restorasyonlarda uyumsuzluğa olan etkisinin değerlendirilmesi; düz ve kavisli formun kırılma dayanımına olan etkisinin araştırılması; uyum ile kırılma dayanımı arasındaki korelasyonun irdelenmesi amaçlanmıştır. Posterior bölgede düz köprü tasarımında ve anterior bölgede kavisli köprü tasarımında iki ayrı ana model oluşturulmuştur. Döküm ve lazer sinterleme yöntemleri ile Co-Cr metal alaşımından ve frezeleme yöntemi ile zirkonya materyalinden altyapılar elde edilmiştir. Venerleme öncesi ve sonrasında üç boyutlu optik tarama yöntemi ile uyumları değerlendirilen örnekler; son olarak dört nokta eğme testine tabi tutulmuş ve kırılma dayanımları değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, restorasyonların uyumlarının kavis varlığından ve venerlemeden istatistiksel olarak anlamlı şekilde etkilendiği; farklı üretim yöntemleri ve altyapı materyallerine göre, kavisli formun kırılma dayanımı üzerinde farklı etkiler yarattığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : döküm, lazer sinterleme, zirkonya, uyum, kırılma dayanımı Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 34441
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kavvas Çelik, E. (2021). Evaluation of Fit and Fracture Strength of Casting, Laser Sintering and Zirconia Frameworks. İstanbul University, Institute of Health Science, Department of Prosthodontics. PhD Thesis. Istanbul. Marginal and internal fit is one of the most important factors in the long term success of fixed dental prostheses (FDP). Poor marginal and internal fit of restorations can cause many biological and mechanical complications. It is known that the presence of curvature in restorations and veneering to frameworks have an effect on the fit of the restorations. In this study, we aimed to evaulation of the effect of curvature and veneering on fit in FDPs obtained with different production methods and framework's materials; investigation of the effect of curvature on fracture strength; examine the correlation between fit and fracture strength. Two different master models were designed in the 4-unit linear bridge restoration in the posterior region and in the 6-unit curved bridge restoration in the anterior region. Frameworks were produced from Co-Cr metal alloy by casting and laser sintering methods and from zirconia material by milling method. The fit of the frameworks before and after veneering was evaluated using the three dimensional optical scanning method. Then, four point bending test was applied and fracture strength was evaluated. According to the results, significant differences were found in terms of the fit between linear/curved configuration and before/after veneering. According to different manufacturing techniques and framework material, it has been determined that the curved configuration has different effects on the fracture strength.