Premenstrüel sendrom ve mizaç ilişkisi
Premenstrual syndrome and temperament relationship
  1. Tez No: 681725
  2. Yazar: BETÜL YARDIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA AKBIYIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Premenstrüel Sendrom, Kişilik, Premenstrüel Sendrom Ölçeği, Eysenck Kişilik Anketi, Premenstrual Syndrome, Personality, Premenstrual Syndrome Scale, Eysenck Personality Queastionnaire
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Premenstrüel sendrom kadınların sosyal, iş ve akademik hayatını etkileyebilen, toplumsal yükü olan bir hastalıktır. Tanımı, etyolojisi ve risk faktörleri iyice tanınmamış olup bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Önceki araştırmalarda PMS ile kişilik özellikleri arasında ilişki olabileceği görülmüştür. Çalışmamız PMS ile kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Materyal ve Metod: Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırma Şubat 2021-Nisan 2021 tarihleri arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran 373 kadın hasta ile yapılmıştır. Araştırma verileri sosyodemografik bilgi formu, Premenstrüel Sendrom Ölçeği ve Eysenck Kişilik Anketi-Gözden Geçirilmiş/Kısaltılmış Formu ile yüz yüze görüşme metodu ile toplanmıştır. Bulgular: Çalışmada PMS prevalansı %34,6 olarak bulunmuştur. PMSÖ ortalama toplam puanı 116,55±37,63'dir. Nörotisizm ortalama puanı 3,22±1,83, dışa-dönüklük ortalama puanı 3,96±1,90, psikotisizm ortalama puanı 1,29±1,07 ve yalan ortalama puanı 4,21±1,48'dir. Nörotisizm punları arttıkça premenstrüel şikayetler artmakta, dışa dönüklük ve yalan puanları arttıkça premenstrüel şikayetler azalmaktadır. Psikositizm ile PMS arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. PMS semptomları 18-25 yaş aralığında, öğrencilerde, bekar kadınlarda ve dismenoresi olan kadınlarda daha şiddetli seyretmektedir. PMS ile ekonomik durum, menarş yaşı, adet düzeni ve mentruasyon süresi arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Çalışmamızda, literatüre benzer şekilde nörotisizm ve PMS ilişkili bulunmuştur. PMS ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin anlaşılması bu hastalığın doğasının anlaşılmasında, risk gruplarının belirlemesinde ve tedaviye yön vermede etkili olacaktır. Birinci basamakta risk gruplarının tanınması ve tedavi edilebilmesi, PMS'nin toplumsal yükünü azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Premenstrual syndrome (PMS) affects woman's social, business and academic life and causes a communal burden on them. It's definition, etiology and risk factors are not well-known, therefore more academic research in this topic is a necessity. In prior studies, it is observed that there may be a relation between PMS and personality characteristics of a woman. The main objective of this study is to investigate this relation. Material and Method: This study is conducted as a descriptive research on 373 female patients being treated in Family Medicine Clinicals of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training Research Hospital between February 2021 and April 2021. The survey data is obtained via Sociodemographic Information Form, Premenstrual Syndrome Scale and Eysenck Personality Questionnaire Revised-Abbreviated with face-to-face interview method. Findings: In this study, the PMS prevalence is observed as %34,6. The mean of PMS Scale Total Score is observed as 116,55±37,63. Furthermore, mean of Neuroticism score is 3,22±1,83, mean of extroversion score is 3,96±1,90, mean of psychoticism score is 1,29±1,07 and mean of lie score is 4,21±1,48. PMS symptoms increases as Neuroticism score increases. Also, PMS symptoms decreases as extroversion and lie score increases. On the other hand, the relationship between the psychoticism and PMS is not statistically significant. It is observed that the severity of PMS symptoms of students between 18-25 years old, singles, and women with dysmenorrhea is more significant. Finally, it is observed that the relationship between economic conditions, menarch, menstrual order and menstruation duration is not statistically significant. Results: In this research, it is observed that the relation between PMS and Neuroticism is statistically significant, as in the literature. Understanding the relation between the personality characteristics and PMS will allow us to understand the nature of this disease, identification of risk groups and canalizing the treatment of this disease. Identification of risk groups and providing the treatment in the scope of primary healthcare will decrease the communal burden of this disease.