Premenstrüel sendrom belirti şiddeti ileanksiyete, dürtüsellik ve mizaç arasındaki ilişki
The relationship between premenstructual syndromesymptom strength and anxiety, impulsity and temperament
- Tez No: 708718
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDE ÇELİKAY SÖYLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Premenstrüel Sendrom, Dürtüsellik, Anksiyete, Psikolojik Stres, Mizaç, Premenstrual Syndrome, Impulsiveness, Anxiety, Psychological Stress, Temperament
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırma ile premenstrüel sendromu (PMS) olan kadınlarda PMS belirti şiddeti ile anksiyete, dürtüsellik ve mizaç puanları arasındaki ilişki incelenmiştir. İlişkisel tarama modelindeki bu araştırmada veriler ölçekler yardımı ile 18-45 yaş arasındaki kadınlardan alınmıştır. Araştırmada, Sosyodemografik Veri Formu, Premenstrüel Sendrom Ölçeği (PMSÖ), Endişe ve Anksiyete Ölçeği, Barrat Dürtüsellik Ölçeği ve Memphis, Pisa, Paris, San Diego Mizaç Değerlendirme Anketi kullanılmıştır. Araştırmada PMS belirti şiddeti yüksek olan kadınların %85 inin düzenli kahve içtiği ve %54 ünün anne ve ya kız kardeşinde adet yakınması olduğu saptanmıştır. Endişe ve Anksiyete Ölçeği puanı ile PMSÖ genel puanı ve ölçekte bulunan depresif duygudurum, anksiyete, yorgunluk, sinirlilik ve depresif düşünceler alt ölçek puanları arasında aynı yönlü ilişki saptanmış olup, Barrat Dürtüsellik Ölçeği puanları ile PMSÖ depresif düşünceler alt ölçek puanları arasında aynı yönlü ilişki bulunmuştur. Kadınların baskın depresif, baskın siklotimik, baskın sinirli alt ölçek puanları ile PMSÖ genelinden aldıkları puanlar arasında aynı yönlü ilişki bulunmuştur. Kadınların baskın hipertimik alt boyutundan aldıkları puanlar ile PMSÖ'de yer alan depresif düşünceler alt boyutundan aldıkları puanlar arasında ise anlamlı ve ters yönlü bir bağıntı bulunduğu görülmüştür. Regresyon analizi sonucunda endişe ve anksiyete puanı ile baskın endişeli mizaç puanının, PMSÖ genel puanını yordadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak PMS belirti şiddeti fazla olan kadınlarda endişe ve anksiyete, endişeli mizaç, depresif mizaç, siklotimik mizaç ve sinirli mizaç puanları PMS belirti şiddeti ile ilişkilidir. Endişe ve anksiyete ve endişeli mizaç puanları PMS belirti şiddetini yordamaktadır. PMS ve mizaç arasındaki nedenselliği gösterebilmek için prospektif bir çalışma tasarımı yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between premenstrual syndrome (PMS) symptom severity and anxiety, impulsivity and temperament scores has been investigated among women with PMS. In this study, which is an example of relational screening model, the data was picked up by the questionnaires from women aged 18-45. Demographic data form, Premenstrual Syndrome Scale (PMSS), Worry and Anxiety Scale, Barrat Impulsiveness Scale and Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris and San Diego – Autoquestionnaire were used in the study. It has been determined that 82% of the women drank coffee routinely and of 54% have her mother or daughter with a menstruation complaint. It has been found that there are positive relations between Worry and Anxiety Scale and PMSS overall score, depressive mood, anxiety, fatigue, irritability and depressive thoughts subscale scores and there is a positive relation between Barrat Impulsiveness Scale score and PMSS depressive thoughts subscale score. It has been found that there are positive relations between dominant depressive, dominant cyclothymic, dominant iritable subscale scores of the women and PMSS overall score they have. Also, it has been seen that there is a significant and negative correlation between dominant hyperthymic score and depressive thoughts subscale score in the PMSS which the women have. According to the regression analysis, it has been established that worry and anxiety score and dominant anxious temperament score predicted PMSS overall score. In conclusion, worry and anxiety, anxious temperament, depressive temperament, cyclothymic temperament and iritable temperament are related with PMS symptom severity among the women with high PMS symptom severity. Worry and anxiety and anxious temperament scores predict PMS symptom severity. It is necessary to conduct a prospective study design to demonstrate the causality between PMS and temperament.