Meme kanserli olgularda preoperatif anksiyetenin erken dönem postoperatif kognitif disfonksiyonla korelasyonu
Correlation of preoperative anxiety and early postoperative cognitive dysfunction in breast cancer patients
  1. Tez No: 681737
  2. Yazar: GİZEM FARİZ
  3. Danışmanlar: DR. DİLEK KALAYCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: POKD, Preoperatif anksiyete, STAI, MoCA, onkolojik cerrahi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Meme kanserli olgularda preoperatif anksiyetenin erken dönem postoperatif kognitif disfonksiyonla korelasyonu Amaç: Cerrahi planlanan hastalarda ameliyat öncesi kaygı sık görülmektedir. Ameliyat öncesinde anksiyete düzeyi yüksek olan hastalarda ameliyat sonrasında daha fazla tıbbi komplikasyon gelişmekte ve yatış süreleri uzamaktadır. Kanser tanısı alan hastalarda ise tanı ve tedavi aşamasında anksiyete belirtileri görülmektedir. Postoperatif kognitif disfonksiyon (POKD) tanımı, derecesi ve süresi iyi araştırılmış olmasına rağmen, preoperatif anksiyetenin postoperatif kognitif disfonksiyon gelişimi üzerindeki etkisi ayrıntılı bir şekilde araştırılmamıştır. Biz de bu çalışmada meme kanserli olgularda preoperatif anksiyetenin erken dönem postoperatif kognitif disfonksiyonla korelasyonunu araştırmayı amaçladık. Gereç Yöntem: SBÜ. Ankara Dr.Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji SUAM, Etik Kurulu'ndan onay alındı. Genel anestezi altında meme kanser cerrahisi planlanan 200 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalara preoperatif STAI-durumluk anksiyete ölçeği ve Montreal Kognitif Değerlendirme Testi (MoCA) uygulandıktan sonra preoperatif demografik verileri, komorbiditeleri, American Society of Anesthesiologists (ASA) fiziksel skorları, anestezi indüksiyonunda kullanılan ilaçlar ve dozları, hastalık tanısı, yapılan operasyon ve operasyon süresi, hastaların eğitim düzeyleri kaydedildi. Tüm vakalara postoperatif 1.haftada MoCA testi tekrar edildi. Bulgular: Bu çalışmada meme kanser cerrahisi geçiren hastaların preoperatif bazal MoCA testi değeriyle postoperatif 1.haftada MoCA test değerleri arasında anlamlı düşme sonucu POKD gelişme oranı %8,5 olarak bulundu. Meme kanser cerrahisi geçiren hastalarda preoperatif anksiyetenin hem POKD gelişen hem de POKD gelişmeyen grupta benzer olduğunu belirlesek de POKD geliştiren hastaların grup içi dağılımına bakıldığında Preoperatif STAI ile Preoperatif MoCA ve Postoperatif MoCA arasında orta derecede negatif korelasyon olduğunu tespit ettik. Yapılan önceki çalışmalarla benzer olarak yaş, HT, astım, düşük eğitim düzeylerinin POKD gelişimi için risk faktörü olduğunu tespit ettik. vii Sonuç: Preoperatif anksiyetenin postoperatif kognitif disfonksiyon gelişimi üzerinde etkili olabileceğini düşünüyoruz. POKD gelişimi için risk faktörlerine sahip olan hastalarda preoperatif dönemde hastaların anksiyetelerinin azaltılmasına yönelik müdahalelerin kognitif problemlerin oluşmasını önlemede bir basamak olabilir ve bizi bu hastaların yönetiminde daha dikkatli olmaya teşvik etmelidir.
Özet (Çeviri)
Correlation of preoperative anxiety and early postoperative cognitive dysfunction in breast cancer patients Objective: Preoperative anxiety is common in patients scheduled for surgery. In patients with high preoperative anxiety level, more medical complications develop after the operation and the length of stay is prolonged. In patients diagnosed with cancer, symptoms of anxiety are observed during the diagnosis and treatment phase. Although the definition, degree and duration of postoperative cognitive dysfunction (POCD) have been well studied, the effect of preoperative anxiety on the development of postoperative cognitive dysfunction has not been studied in detail. In this study, we aimed to investigate the correlation of preoperative anxiety with early postoperative cognitive dysfunction in patients with breast cancer. Materials and Method: For the study Abdurrahman Yurtaslan Ankara Oncology Health Practice and Research Center Ethics Committee approval was received. Two hundred patients who were scheduled for breast cancer surgery under general anesthesia were included in the study. After preoperative STAI-state anxiety scale and Montreal Cognitive Assessment Test (MoCA) were applied to the patients, preoperative demographic data, comorbidities, American Society of Anesthesiologists (ASA) physical scores, drugs and doses used in anesthesia induction, diagnosis of the disease, operation and duration of operation, Education levels were recorded. MoCA test was applied to all cases again at the postoperative 1 st week. Results: In this study, the rate of POCD development was found to be 8.5%, as a result of a significant decrease between the preoperative basal MoCA test values and the MoCA test values at the postoperative 1st week of the patients who underwent breast cancer surgery. Although we determined that preoperative anxiety in patients undergoing breast cancer surgery was similar in both groups with and without POCD, we found that there was a moderately negative correlation between preoperative STAI and preoperative MoCA and postoperative MoCA when we looked at the distribution of patients who developed POCD within the group. Similar to previous studies, we found that age, HT, asthma, and low education levels were risk factors for the development of POCD.ix Conclusion: We think that preoperative anxiety may have an effect on the development of postoperative cognitive dysfunction. In patients with risk factors for the development of POCD, interventions to reduce the anxiety of the patients in the preoperative period may be a step in preventing the occurrence of cognitive problems. The presence of anxiety in patients with risk factors to be operated should encourage us to be more careful in the management of these patients. Keyword: POCD, Preoperative anxiety, STAI, MoCA, oncologic surgery