Babalara verilen emzirme eğitiminin, babaların bilgi düzeyine, annelerin emzirme özyeterliliğine ve emzirme tutumuna etkisi
The effect of breastfeeding education given to fathers on the knowledge level of the fathers, on the breastfeeding self-efficiency of the mothers and breastfeeding attitude
- Tez No: 681736
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Baba, Bebek, Babaların Emzirmeye Etkisi Ölçeği, Emzirme, Emzirme Bilgi Testi, Emzirme Tutumu Değerlendirme Ölçeği, Postpartum Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği, Father, Baby, Fathers' Effect on Breastfeeding Scale, Breastfeeding, Breastfeeding Knowledge Test, Breastfeeding Attitude Assessment Scale, Postpartum Breastfeeding Self-Efficacy Scale
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma, babalara verilen emzirme eğitiminin, babaların bilgi düzeyine, annelerin emzirme özyeterliliğine ve emzirme tutumuna etkisini değerlendirmek amacıyla yarı deneysel deney kontrol gruplu tipte planlanmıştır. Deney grubu için 160 (80 çift) ve kontrol grubu için 160 (80 çift) olmak üzere toplam 320 katılımcı ile çalışılması planlanmıştır. Deney ve kontrol grupların belirlenmesinde randomizasyon uygulanmıştır. Deney grubundaki babalara“Babalar İçin Emzirme Eğitimi”girişimi uygulanmıştır. Babalar İçin Emzirme Eğitimi 20 dakikalık interaktif bir eğitimdir. Bu eğitimde kullanılmak için 'Babalar İçin Emzirme Eğitimi Rehberi geliştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarında veriler yüz yüze görüşme yapılarak toplanmıştır. Verilerin toplanmasında, Veri Toplama Formu (VTF), Babaların Emzirmeye Etkisi Ölçeği (BEEÖ), Babalar İçin Emzirme Bilgi Testi, Emzirme Tutumu Değerlendirme Ölçeği (ETDE), Postpartum Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği-Kısa Form kullanılmıştır. Çalışmamızda, babaların ve eşlerinin sosyodemografik özellikleri, bebeklerine ilişkin özellikleri, babaların emzirme ve bebek bakımına ilişkin özellikleri ve emzirme bilgi düzey ilk test puanları deney ve kontrol grubunda benzerdir. Deney grubundaki babaların eşlerinin Postpartum Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği- Kısa Form Toplam Son Test puanları, kontrol grubundaki babaların eşlerinin son test puanlarından anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Deney grubundaki babaların Emzirme Bilgi Testi Toplam Son Test Puanı, kontrol grubunun Son Test toplam puanlarından anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Deney grubundaki babaların Babaların Emzirmeye Etkisi Ölçeği Alt Boyutunun Son Test Puanları, kontrol grubundaki babaların puanlarından istatiksel olarak daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, I appeal to the breastfeeding training given to fathers, the knowledge level of the fathers, breastfeeding self-efficacy and breastfeeding attitude of the mothers. It is planned to work with a total of 320 participants, 160 (80 pairs) for the experimental group and 160 (80 pairs) for the control group. Randomization was used to determine the experimental and control groups. The“Breastfeeding Training for Fathers”initiative was applied to the fathers in the experimental group. Breastfeeding Training for Fathers is a 20-minute interactive training.“Breastfeeding Training Guide for Fathers ”has been developed to be used in this training. The data in the experimental and control groups were collected by face-to-face interviews. In data collection, Data Collection Form (VTF), Influence of Fathers on Breastfeeding Scale, Breastfeeding Information Test for Fathers, Breastfeeding Attitude Assessment Scale (ETDE), Postpartum Breastfeeding Self-Efficacy Scale-Short Form was used. In our study, sociodemographic characteristics of fathers and their spouses, characteristics of their babies, characteristics of fathers regarding breastfeeding and infant care, and first test scores of breastfeeding knowledge were similar in the experimental and control groups. Postpartum Breastfeeding Self-Efficacy Scale-Short Form Total Post-Test scores of the spouses of fathers in the experimental group were found to be significantly higher than the post-test scores of the spouses of fathers in the control group. The Breastfeeding Knowledge Test Total Post-Test Scores of the fathers in the experimental group were found to be significantly higher than the Post-Test total scores of the control group. The Post-Test Scores of the Fathers' Effect on Breastfeeding Sub-Dimension of the fathers in the experimental group were found to be statistically higher than the scores of the fathers in the control group.