Dil bilgisi konularını sezdirerek öğretmede metin temelli dijital öykünün etkisi
The effect of text-based digital story in teaching grammar subjects by sensing
  1. Tez No: 681743
  2. Yazar: DUYGU EROĞLU ÇOPUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Bilgisi Öğretimi, Metin Temelli Dil Bilgisi Öğretimi, Dijital Öykü, Dijital Öğretim, Eğitimde Dijital Dönüşüm, Grammar Teaching, Text-Based Grammar Teaching, Digital Story, Digital Education, Digital Transformation in Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı, Dil Bilgisi Konularını Sezdirerek Öğretmede Metin Temelli Dijital Öykünün etkisinin incelenmesidir. Araştırmada, nicel ve nitel boyutlu karma yöntem, 2x3'lük (deney/kontrol grupları X ön test/son test/izleme testi) split plot desen kullanılmıştır. Böylece aynı konu üzerinde eş zamanlı olarak elde edilen nitel ve nicel veriler birbirini destekleyecek şekilde elde edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutu yarı deneysel modellerden ön test, son test, eşleştirilmiş kontrol gruplu desene göre tasarlanmıştır. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen“Dil Bilgisi Başarı Testi”ön test ve son test olarak deney ve kontrol grubuna uygulanmıştır. Ön test uygulanan deney grubu ile ders kitabında yer alan dijital öyküye dönüştürülen metin ve metin sonu dil bilgisi etkinlikler, metin temelli dijital öykü ile dil bilgisi konularını sezdirme çalışması sonrasında son test uygulamıştır. Ön test uygulanan kontrol grubu ile güncel Türkçe Öğretim Programında belirtilen yöntem ile ders kitabındaki metin okumuş, metin sonu dil bilgisi etkinlikleri yapılmış, dil bilgisi konusuna ilişkin son-test uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu ön test, son test sonuçlarını analiz edilerek metin temelli dijital öykünün dil bilgisi başarasına etkisi belirlenmiştir. Uygulama sonrasında deney grubu öğrencileri ile dijital öykünün dersteki etkisi, dil bilgisi başarasına etkisi üzerine yapılan görüşme araştırmanın nitel boyutunu oluşturmaktadır. Ön test, son test sonuçlarının karşılaştırılıp uygulamaya yönelik öğrenci görüşleri alınarak elde edilen sonuçlar analiz edilip değerlendirilmiş, deney ve kontrol grubu son test Mann Whitney U Testi puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu (etki büyüklüğü ise 0,60) belirlenmiş, böylece metin temelli dijital öykünün dil bilgisi konularını öğrenme başarısı üzerinde olumlu etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of Text-Based Digital Story on Intuitive Teaching of Grammar Subjects. In the research, quantitative and qualitative mixed method, 2x3 (experimental/control groups X pretest/posttest/follow-up test) split plot design was used. Thus, the qualitative and quantitative data obtained simultaneously on the same subject were obtained in a way that supports each other. The quantitative dimension of the research was designed according to the pre-test, post-test, and paired control group design, which are quasi-experimental models. In the study, the“Grammar Achievement Test”developed by the researcher was applied to the experimental and control groups as a pre-test and post-test. After the pre-test applied experimental group, the text and post-text grammar activities, text-based digital story, and grammar subjects in the textbook converted into digital stories were applied, and the post-test was applied. The pre-test applied control group read the text in the course book with the method specified in the current Turkish Curriculum, the end-of-text grammar activities were carried out, and the post-test on the grammar subject was applied. The effect of the text-based digital story on grammar achievement was determined by analyzing the pre-test and post-test results of the experimental and control groups. After the application, the interview with the experimental group students on the effect of the digital story in the lesson and its effect on grammar success constitutes the qualitative dimension of the research. The results obtained from the student visits, which were evaluated as one of the pre-test, post-test and test, were evaluated, the test and control group tests were determined in a specific user (if the main effect size is 60) among the Mann Whitney U Test scores, and the results taken as the basis by the students were evaluated. positive results can be obtained in learning grammar subjects.