Muhasebe etik algısı ve hileye yönelme: Üniversite öğrencileri üzerinde bir uygulama
The perception of accounting ethics and cheat: An application on university students
  1. Tez No: 681797
  2. Yazar: MUTHNA HARITH YOUNUS HAMRAAIA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe Etiği, Hile, Muhasebe Eğitimi. 2020, 68 Sayfa, Accounting Ethics, Fraud, Accounting Education. 2020, 68 Page
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada muhasebe etik eğitiminin muhasebe etik algısı ve hileye yönelme üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla muhasebe dersini almış olan iktisadi ve idari bilimler fakültesinde öğrenim gören 394 öğrenciden anket ile veri toplanmıştır. Öncelikli olarak araştırmada kullanılan ölçeklerin yapı geçerliği ve güvenilirliği test edilmiştir. Ardından araştırma modeli yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Yapısal eşitlik modelinin analizi neticesinde Muhasebe eğitiminin muhasebe etik algısını pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Muhasebe etik algısının hileye yönelmeyi negatif yönde anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Muhasebe etiğinin ise hileye yönelme üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract: In this study, the effect of accounting ethics education on the perception of accounting ethics and fraud. For this purpose, data was collected from 394 students studying at the faculty of economics and administrative sciences, who took the accounting course. Firstly, construct validity and reliability of the scales used in the research were tested. Then, the research model was analyzed with the structural equation model. As a result of the analysis of the structural equation model, it was found that Accounting education positively affects the ethical perception of accounting. It has been determined that the perception of accounting ethics negatively affects the fraud. Accounting ethics, on the other hand, has not been found to have a significant effect on cheating.