Küçük işletmelerin katılım bankacılığını tercih etme nedenleri: Kastamonu ilinde bir araştırma
Reasons for small businesses prefer participation banking: A research in Kastamonu
- Tez No: 681799
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İslami bankacılık, katılım bankacılığı, faizsiz bankacılık. 2021, 60 Sayfa, Islamic banking, participation banking, interest-free banking. 2021, 60 Page
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
'İslami Finans' , 'İslami Bankacılık' veya 'Faizsiz Bankacılık' olarak tanımlanmakta olan 'Katılım Bankacılığı' Konvensiyonel bankacılığa seçenek olarak ortaklık esası ile kar ve zarara katılma esasına dayalı 'faizsizlik prensibi' çerçevesinde farklı bir sistem olarak finans sektörü içerisinde hizmet vermektedir. Son 40 yılda bankacılık sisteminin bir parçası olan Katılım Bankacılığı, özellikle atıl fonların ekonomiye kazandırılması noktasında önemli rol üstlenmektedir. Bu doğrultuda katılım bankacılığı sistemi ile çalışan müşteri sayısında da önemli artışlar meydana gelmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, katılım bankalarının küçük işletmeler tarafından tercih edilme nedenlerinin tespiti ve bu nedenlerin memnuniyet üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Kastamonu ilinde faaliyet göstermekte olan 172 küçük ölçekli işletmeden anket ile veri toplanmıştır. Yapılan analizler neticesinde katılım bankacılığını tercih etme nedenlerinin müşteri memnuniyetini anlamlı olarak etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abstract:“Participation Banking”, which is defined as“Islamic Finance”,“Islamic Banking”or“Interest-free Banking”, serves in the financial sector as an alternative to conventional banking as a different system within the framework of the“interest-free principle”based on the principle of participation in profit and loss. Participation Banking, which has been a part of the banking system for the last 40 years, plays an important role especially in bringing idle funds to the economy. Accordingly, there is a significant increase in the number of customers working with the participation banking system. Therefore, in this study, it is aimed to determine the reasons why participation banks are preferred by small enterprises and to investigate the effects of these reasons on satisfaction. For this purpose, data were collected from 172 small-scale enterprises operating in Kastamonu province through a questionnaire. As a result of the analysis, it was found that the reasons for choosing participation banking significantly affect customer satisfaction.