An Investigation into friction induced noise
- Tez No: 6818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN AKKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme, Gürültü, Sürtünmeden Oluşan Titreşim, Sürtünmeden Oluşan Gürültü. -IV, Friction, Noise, Friction Induced Vibration, Friction Induced Noise. -iii
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
SÜRTÜNMEDEN OLUŞAN GÜRÜLTÜNÜN İNCELENMESİ KAVAL, Mustafa Mühendislik Fakültesi Makina Müh. Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Metin AKKÖK Tez Yardımcı Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN 171 Sayfa, Mayıs 1989 ÖZET Sürtünmeden oluşan gürültü ve bu gürültüyü oluşturan etkenler deneysel ve analitik olarak incelenmiştir. Temel olarak bir pin ve dönen bir diskten oluşan bir deney düzeneği tasarlanmış ve imal edilmiştir. Deney düzeneğinin sekiz serbestlik dereceli toplanmış paramet reli sistem modeli elde edilmiştir. Bu modelde pin ile disk arasında ki temas yay katsayısı ve sürtünme katsayısının sistem kararlılığı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Değişik hız değerleri için sistemin özdeğerleri bulunmuştur. Deney düzeneği değişik hızlarda, sabit bir normal kuvvet altında çalıştırılmış ve pinin disk yüzeyine dik ve paralel yönde ivme, normal kuvvet, sürtünmeden oluşan gerilme ve oluşan ses basıncı verilerinin sayısal olarak işlenmesi gerçekleştirilmiştir. Deneysel ve analitik sonuçların karşılaştırılması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
AN INVESTIGATION INTO FRICTION INDUCED NOISE KAVAL, Mustafa Faculty of Engineering Mechanical Eng. Department, M.Sc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Metin AKKÖK Co-supervisor: Assoc. Prof.Dr. Mehmet ÇALIŞKAN 171 Pages, May 1989 ABSTRACT Friction induced noise and the generating mechanisms are investigated both experimentally and analytically. An experimental set-up consisting of basicaly a pin and a rotating disk is designed and constructed. The set-up is modeled as a lumped parameter system with eight degrees of freedom. In this model, the effects of contact stiffness between the pin and the disk and the coefficient of friction on the stability of the system are studied. The eigenvalues of the model are obtained for different combinations of the velocity. The experimental set-up is run at two different combinations of velocity. Normal force, acceleration of the beam in the normal force and friction force directions, strain data of the pin created by the friction and the sound pressure data are processed digitally. The experimental and the analytical results are compared.