Computer aided analysis for optimal operating conditions of pipelines
- Tez No: 6819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. O. CAHİT ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boru hatları, boru hatlarının çalışma şartlarının optimizasyonu, boru hat larının sürekli çalışma rejimi -VI, Pipeline, optimization of operation conditions of pipelines, steady state operation of pipelines &j'/, /n Da h SaytsaL KocLa ? 62 5.0/, 03 ?IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
BORU HATLARINDA EN UYGUN ÇALIŞMA ŞARTLARININ BİLGİSAYAR YARDIMIYLA ANALİZİ AYDIN, Ahmet Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. O.Cahit ERALP Yardimcx Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bülent E. PLATİN 134 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Bu çalışmada, boru hatlarının standart ve tasarım dışı standart olmayan koşullarda en uygun çalışma şart larının belirlenmesi için, Mikrobilgisayarlarda FORTRAN 77 bilgisayar programlama dili kullanılarak bir program geliştirilmiştir. Geliştirilen bu program, bir boru hattı sistemi ile ilgili fiziksel verileri kullanarak, söz konusu sistemin simulasyonunu gerçekleştirdikten sonra, hacimsel bir akis debisi için en uygun çalışma şartlarının araştırıl masında kullanılacak bir başlangıç çözümü bulmaya çalı şır. Elde edilen başlangıç çözümü iki ayrı optimizasyon aşamasından geçirilerek en iyi çalışma şartlarını veren sonuç çözümü taranır. Birinci aşamada, ilk çözüme ait -v-çalışan pompa sayıları değiştirilerek muhtemel diğer çö zümler elde edilir. Bulunan bu çözümler çalışan pompa sayılarının en aza indirilmesi amacına yönelik objektif bir değerlendirmeye göre karşılaştırılarak aralarından en uygun olan çözüm seçilir. Birinci aşamada ulaşılan çözüm, ikinci aşamada diğer bir objektif değerlendirme uygulanarak en yüksek pompa hızlarına sahip çalışma şartları belirlenir. Benzeşim ve çeşitli koşullarda en iyi çalışma şart larının bulunması için birinci Irak-Türkiye hampetrol boru hattı model olarak alınmıştır. Model üzerinde yapı lan çalışmalarda, normal ve normal olmayan şartlar dene nerek, çalışan pompa sayılarına ve pompa hızlarına göre en iyi çözümler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPUTER AIDED ANALYSIS FOR OPTIMAL OPERATING CONDITIONS OF PIPELINES AYDIN, AhBtet Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. O. Cahit ERALP Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Bülent E. PLATİN 134 Pages, February 1989 ABSTRACT In this study, a computer program is developed to determine the optimum operating conditions of pipelines at normal standard and non-standard conditions, by using FORTRAN 77 language on microcomputers. The developed program simulates the steady operation of a pipeline system using the physical data about the system. First it tries to find an initial solution which will be used to initiate the search for the optimum operating conditions for a given volumetric flow rate. The final solution which gives the optimum operating conditions is searched by optimizing the initial solution obtained in two separate optimization phases. In the first phase; possible solutions are obtained by changing the number of operative pumps of -iii-the initial solution. These possible solutions are compared to each other with respect to a objective function related to the minimization of number of operative pumps, then the optimum one is choosen among them. In the second phase, the optimum solution obtained in the first phase is optimized with respect to another objective function maximizing the pump speeds. Hence, the overall optimum solution is found. The first Iraq-Turkey crude oil pipeline system is choosen as a case study. By investigating standard and non-standard operating conditions on the model considered, a number of case studies are tested and the optimum solutions have been obtained with respect to the objective function of the operative number of pumps and pump speeds.