Uluslararası ilişkiler disiplininde batı-dışı teori arayışları: Türkiye'de Anadolu Ekolü örneği
Searching for non-western ir theories: The case of the Anatolian School of ir in Turkey
- Tez No: 681827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARELLA BODUR ÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ön teori, yumuşak teori, alt-sistemik teori, Anadolu Ekolü, merkez, çevre, Türkiye Uluslararası İlişkiler, mülkiye, SBF, Proto-theory, soft theory, sub-sistemic theory, Anatolia école, Anatolia School, core, perphery, semi-periphery, Turkish International Relations, International Relations in Turkey, mulkiye, SBF
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de Batı dışı Uluslararası İlişkiler (Uİ) teorisi olup olmadığı sorusu üzerinden Türkiye'deki Uİ disiplininin tarihsel ve kuramsal bir analizini yapmaktadır. Amitav Acharya ve Barry Buzan'ın Batı Kökenli Olmayan Uluslararası İlişkiler: Asya Üzerine ve Asya'nın Ötesinde Çeşitli Perspektifler çalışması temel alınarak, Acharya ve Buzan'ın Güney ve Güneydoğu Asya ülkeleri üzerinden yaptığına benzer bir inceleme, Ersel Aydınlı, Julie Mathews, Erol Kurubaş ve Haluk Özdemir'in“Anadolu Ekolü”kavramsallaştırması üzerinden Türkiye için yapılması amaçlanmaktadır. Böylece Türkiye'nin IR disiplinindeki ve özellikle Batı kökenli olmayan IR teorileri içerisindeki yeri ve öneminin ne olduğu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This study provides a historical and theoretical analysis of the discipline of International Relations (IR) in Turkey. It explores the possibility of a non-Western IR theory in Turkey. Drawing on Amitav Acharya and Barry Buzan's review of possible IR theories developed in South and Southeast Asian countries in their Non-Western International Relations: Perspectives on and beyond Asia, this thesis conducts a similar analysis of the“Anatolian School”in Turkey as conceptualized by Ersel Aydınlı, Jullie Mathews, Erol Kurubaş and Haluk Özdemir. Thus, the place and importance of Turkey in the discipline of IR and especially in the theories of International Relations that are not of Western origin will be examined.