Doğum sonu dönemde kadınların doğum algısının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of women's perception of birth and affecting factors in the postpartum period
  1. Tez No: 681854
  2. Yazar: ALEV KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN KIRCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğum deneyimi, hemşirelik, olumlu doğum algısı, olumsuz doğum algısı, Birth experience, nursing, positive perception of birth, negative perception of birth
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma, doğum sonu dönemde kadınların doğum algısının ve doğum algısını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma, tanımlayıcı tipte planlanmıştır. Araştırma Kasım- 2019 ve Haziran- 2021 tarihleri arasında, Ege Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Kliniğinde doğum yapan 344 kadınla yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve Doğum Algı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler doğumun gerçekleştiği gün yüz yüze görüşme ve doğumdan bir hafta sonra telefon ile görüşme yapılarak iki aşamada toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler; frekans, ortalama, standart sapma, sayı ve yüzde kullanılmıştır. Ayrıca verilerin analizinde bağımsız t testi, tek yönlü varyans analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada kadınların yaş ortalaması 29.40±5.60 bulunmuştur. Kadınların %29.7'sinin orta okul mezunu olduğu, %67.4'ünün herhangi bir işte çalışmadığı ve %57.3'ünün gelirinin giderine eşit olduğu saptanmıştır. Araştırmaya katılan kadınların Doğum Algı Ölçeği puanı ortalamasının 10.06±2.96 olduğu bulunmuştur. Ölçek puan ortalamaları ve yaş grubu, meslek, ekonomik düzey, antenatal bakım sayısı, doğuma müdahale edilmesi, doğum beklentisinin karşılanması, bebeğin sağlıklı doğması değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Sonuç: Kadınların doğum algısının orta düzeyde olumlu olduğu saptanmıştır. Yirmi beş yaş altı kadınların doğum algı düzeylerinin düşük olduğu saptanmıştır. Özel sektörde çalışan, ekonomik olarak geliri giderine eşit olan, sekiz ve üzeri antenatal bakım alan, doğum sırasında herhangi bir girişimsel müdahaleye maruz kalmayan, doğumdan beklentisi karşılanan ve doğumda sağlıklı bebek dünyaya getiren kadınların doğum algısının olumlu olduğu saptanmıştır. Doğum sonu servisinde çalışan sağlık profesyonellerinin taburculuk öncesi kadınların doğum algısı düzeylerini değerlendirmesi ve gereksinime yönelik bakım planlamaları önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the perception of birth and the factors affecting the birth perception of women in the postpartum period. Method: The study was planned in descriptive type. The research was conducted with 344 women who gave birth in the Ege University Hospital Gynecology Clinic between November- 2019 and June- 2021. Personal information form and Birth Perception Scale were used as data collection tools. The data were collected in two stages by face-to-face interview on the day of birth and by telephone interview one week after birth. T-test, one-way analysis of variance and regression analysis were used in the analysis of the data. Results: The average age of the women in the study was 29.40±5.60. It was determined that 29.7% of the women were secondary school graduates, 67.4% did not work in any job, and 57.3% of them had income equal to their expenses. It was found that the average of the Birth Perception Scale score of the women participating in the study was 10.06±2.96. It was found that there was a statistically significant difference between the scale mean scores and the variables of age, job, economic level, number of antenatal care, intervention in the birth, meeting the birth expectation, and healthy birth of the baby. Conclusion: It was determined that the women's perception of birth was moderately positive. It has been determined that the birth perception of women who work in the private sector, whose economic income is equal to their expenses, who receive eight or more antenatal care, who are not exposed to any intervention during birth, whose expectations from birth are met and who give birth to healthy baby at birth, are positive. It is recommended that health professionals working in the postpartum service evaluate women's perception levels of birth and plan the necessary care before discharge.