Cumhuriyet'ten günümüze uygulanan tarımsal destekler ve OECD ülkeleriyle mukayesesi
Agricultural supports applied from the republic to the present and comparison with OECD countries
- Tez No: 682068
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARAGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Tarımın Önemi, Tarımsal Destekler, Tarım Üretimi, Tarımın Ekonomideki Yeri, Importance of Agriculture, Agricultural Supports, Agricultural Production, The Place of Agriculture in the Ekonomy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, ülkemizde tarım sektörünün yıllar içindeki yapısını ve uygulanan tarımsal destek ve politikaların üretime etkisini anlamaktır. Bu nedenle Cumhuriyet'ten günümüze uygulanan tarımsal destekler incelenmiş ve sonuçları daha doğru değerlendirmek için OECD ülkeleriyle mukayese edilerek ele alınmıştır. Değerlendirme ise TUİK, WORD BANK, DPT, OECD gibi resmi kurumlardan alınan tarım verileri üzerinden yapılmıştır. Ülkemizde tarımsal destekler Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze kadar devam etmiştir. Ancak 1980 yılından sonra uygulanan tarımsal desteklerde azaltılmaya gidilmiştir. Bunun üretime etkisi, sektördeki çözülmeyi arttırırken, büyüme hızını düşürmüştür. Birçok tarım ürünü üretiminde kendi kendine yeterlilik seviyesi azalırken, gıda ürünleri tüketiminde ithalata yönelmeler başlamıştır. Günümüzde tarım ürünleri üretiminde ve ticaretinde özellikle OECD ülkeleri önemli konuma sahiptir. Bu ülkelerin ekonomilerinde tarımın payı düşük, ancak birçok tarım ürününde yeterlilik seviyesinin üzerinde üretim yapılmaktadır. Toplam tarım ürünleri ihracatında ilk sıralarda yine bu ülkeler yer almaktadırlar. Bunun en önemli nedeni, bu ülkelerin daha önceki yıllarda tarım sektörlerinin ihtiyacına yönelik ve istikrarlı olarak uyguladıkları desteklerdir.
Özet (Çeviri)
These uses are used to benefit from growing food. This is taken from the OECD, which has been studied and compared for more accurate assessment with those from the Republic. On the other hand, agricultural date were obtained from official institutions such as TUİK, WORD BANK, DPT, OECD. Agricultural supports in our country have continued since the establishment of the Republic. However, after 1980, agricultural supports were reduced. While the effect of this on production increased the disintegration in the sector, it decreased the growth rate. While the level of self-sufficiency in the production of many agricultural products has decreased, imports have started in the consumption of food products. Today, especially OECD countries have an important position in the production and trade of agricultural products. The share of agriculture in the economies of these countries is low, but many agricultural products are produced above the level of competence. These countries are also in the first place in the total export of agricultural products. The most important reason fort this is the needs-oriented and stable support of the agricultural sectors of these countries in the previous years.