Sitomegalovirüs seroprevelansı ve seropozitif olguların antenatal takip ve postpartum sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of antenatal follow-up and postpartum results of citomegalovirus seroprevalance and seropositive cases
- Tez No: 682089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAM KEMAL AKPAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Sitomegalovirüs, sensörinöral işitme kaybı, fetal anomali, seroprevelans, Cytomegalovirus, sensorineural hearing loss, fetal anomaly, seroprevalence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç Sitomegalovirüs (CMV) seroprevelansını veseropozitif olguların antenatal takip ve postpartum sonuçlarını inceleyerek, tartışmalı olan tarama konusunun gerekli olup olmadığının değerlendirilmesi, enfeksiyonunun neden olabileceği fetal sekellerin erken tespit edilmesi ve bu durum için ebeveynlere bilgiverilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem Ocak 2012-Ocak 2021 tarihleri arasında İzmir SBÜTepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniklerine başvuran ve CMV IgG-IgM antikor taraması yapılan 11.609 gebe kadın üzerinde retrospektif bir çalışma gerçekleştirildi.IgM ve IgG birlikte pozitif izlenen ve araştırma kriterlerine uyan 189 gebe üzerinden çalışma yürütülmüştür. Çalışmaya 5.-40. gebelik haftalarıarasında fetal kalp atımı pozitif intrauterin gebeliği olanve 18-45 yaş arasındaki gebeler dahil edilmiştir.Yalnızca IgM testi veya yalnızca IgG testi sonucu olan gebeler, 5.-40. gebelik haftaları dışındaki gebeler, ölü ve anomalisi olan fetüsler, ektopik ve çoğul gebelikler çalışmanın dışında tutulmuştur. Bulgular 11.609 gebe kadın üzerinde gerçekleştirilenretrospektif çalışma sonuçlarına göre; IgG seroprevelansı %99,2 olarak görüldü. Seropozitiflik artan yaş ve gebelik sayısıyla korelasyon göstermedi. Ultrason sonuçlarına göre, %4,7 oranında en sık görülen patolojik bulgu 9 kişiyle pelvikaliektaziydi. 15 kişiyle %7,7 oranında en sık tutulan sistem santral sinir sistemiydi. Amniyosentez yapılan gebelerin PCRsonuçlarında üreme olmadı ve yenidoğanlarında sağlık sorunu izlenmedi, ancak amniyosentezi kabul etmeyenlerin yenidoğanlarının 3'ünde sağlık sorunu görülmüştür. Amniyosentez önerilen grubun dışında kalan 3 gebe düşük yaptı ve 5 gebeye fetal anomalinedeniyle terminasyon önerildi. Gebelerin %30,7'si erken doğum yaptı. Yenidoğanlardaki sağlık sorunları, ilk trimesterde CMV testi pozitif saptanan gebelerde %61,1 oranında görüldü. Yenidoğanların doğum ağırlığı sonuçları, 1. dakika ve 5. dakika APGAR skoru, baş çevresi ve boy ölçümleri sonuçlarıyla tanı aldıkları trimesterler arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç Çalışmamıza göre, anti-CMV IgG seroprevelansının %99,2 olduğu tespit edildi. Çalışmamızın sonucu, Türkiye'nin çeşitli bölgeleriyle ve gelişmekte olan ülkelerin sonuçlarıyla uyumluluk göstermektedir. Amniyosentez yapılan gebelerde düşük ve komplikasyon oranlarında artış görülmedi. Sensörinöral işitme kaybı sıklığı oldukça düşük olup, rutin yapılan yenidoğan işitme taramasıyla tespit edilebilmiş ve CMV taraması işitme kaybının önüne geçmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective It is aimed to evaluate whether the controversial screening issue is necessary by examining CMV seroprevalence and antenatal follow-up and postpartum results of seropositive cases, to detect fetal sequelae that may be caused by infection early, and to inform parents about this situation. Material and Method The study was conducted on 11.609 pregnant women who applied to Gynecology and Obstetric Clinics of Izmir Faculty of Health Sciences Tepecik Training and Research Hospital between January 2012 and January 2021 and were screened for CMV IgG - IgM antibodies. The study was executed on 189 pregnant women who were positive for both IgM and IgG together and who met the research criteria. Pregnant women between the ages of 18 and 45 with positive fetal heartbeat intrauterine pregnancy between 5th and 40th gestational weeks were included in the study. Pregnant women with only IgM test or only IgG test results, pregnant women outside the 5th-40th gestational weeks, dead or anomaly fetuses, ectopic and multiple pregnancies were excluded from the study. Findings/Results According to the results of a retrospective study conducted on 11,609 pregnant women; IgG seroprevalence was 99.2%. Seropositivity did not correlate with advancing age and number of pregnancies. According to ultrasound results, the most common pathological finding was pelvicaliectasis with a rate of 4.7% in 9 patients. The most frequently involved system was the central nervous system with a rate of 7.7% with 15 people. There was no reproduction in the PCR results of pregnant women who underwent amniocentesis and no health problems were observed in their newborns, but health problems were observed in 3 of the newborns of those who did not accept amniocentesis. 3 pregnant women who were not in the amniocentesis recommended group had miscarriage and termination was recommended to 5 pregnant women due to fetal anomaly. 30.7% of the pregnant women casted. Health problems in newborns were seen in 61.1% of pregnant women with positive CMV test in the first trimester. There was no significant difference between the newborns' birth weight results, 1st and 5th minute APGAR scores, head circumference and height measurements and the trimesters they were diagnosed with. Conclusion According to the results of our study, anti-CMV IgG seroprevalence was found to be 99.2%. The result of our study is compatible with the results of various regions of Turkey and with developing countries. There was no increase in miscarriage and complication rates in pregnant women who underwent amniocentesis. The frequency of sensorineural hearing loss is quite low, it can be detected by routine newborn hearing screening, and CMV screening did not prevent hearing loss.