Pyometralı köpeklerde postoperatif izlemde infrared termografi bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of infrared thermography findings in postoperative follow-up in dogs with pyometra
  1. Tez No: 682178
  2. Yazar: DİLARA CEYLAN ŞENKULA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNEŞ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Postoperatif izlem, Pyometra, Termografi, Dog, Postoperative monitoring, Pyometra, Thermography
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Sunulan tez çalışmasında kistik endometriyal hiperplazi (KEH)-pyometra kompleksi bulunan köpeklerde kısırlaştırma operasyonu sonrası infrared termografi (IRT) uygulamalarının postoperatif izlemde kullanılabilirliği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma toplamda 14 dişi köpekte olmak üzere, KEH-Pyometra tanısı konulmuş (Grup 1, n=7) ve elektif kısırlaştırma operasyonu uygulanan sağlıklı hayvanlar (Grup 2, n=7) üzerinde yürütüldü. Hastalardan operasyon öncesi ve postoperatif 1, 4 ve 7. günlerde serum CRP düzeyi ölçüldü. Göz ve ensizyon bölgesinden termografik görüntüler kaydedilerek sonuçlar istatistikî yönden incelendi. Bulgular: Her iki çalışma grubunda da intraoperatif ve postoperatif komplikasyon gelişmedi ve Grup 1 içindeki tüm köpekler sorunsuz şekilde iyileşti. Serum CRP düzeyleri Grup 1'de 0, 4 v 7. günlerde daha yüksekti (P0,05), 4. ve 7. günlerde azalma görüldü (P0,05). Sonuç: Sağlıklı ve hasta gruplarda cerrahi sonrasında serum CRP değerleri 1. günde maksimum düzeye ulaşırken, bu artış KEH-Pyometra grubunda var olan yangısal reaksiyona bağlı olarak daha hafif bir artış şeklinde görüldü. Çalışmanın komplikasyonsuz tamamlanması nedeniyle 4. günde CRP değerleri azalma eğilimine girmiş ve termografik görüntülerde belirgin bir farklılık görülmemiştir. İstatiksel verilere yansımasa da KEH-Pyometra grubunda 1. ve 4. günlerde göz; diğer tüm günlerde abdomen sıcaklığı kontrol grubuna kıyasla yüksek seyretti. Gelecekte daha büyük popülasyonlarda uygulanacak benzer çalışmalarda ovaryohisterektomi sonrası serum CRP ölçümüne ek olarak, non-invaziv ve pratik bir uygulama olan termografi kullanımının prognozun belirlenmesinde yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In the presented thesis, the usability of infrared thermography (IRT) applications in the postoperative follow-up after the sterilization operation was investigated in dogs with cystic endometrial hyperplasia (CEH)-pyometra complex. Materials and Methods: The study was carried out on healthy animals (Group 2, n=7) diagnosed as CEH-Pyometra (Group 1, n=7) and undergone elective sterilization, a total of 14 female dogs. Serum CRP levels were measured from the patients before the operation and on the 1st, 4th, and 7th days postoperatively. Thermographic images from the eye and incision area were recorded, and the results were analyzed statistically. Results: There were no intraoperative and postoperative complications in both study groups, and all dogs in Group 1 recovered uneventfully. Serum CRP levels were higher at 0, 4 and 7th days in Group 1 (P0.05) in both groups, a decrease was observed on the 4th and 7th days (P0.05). Conclusion: While serum CRP values reached the maximum level on the 1st day after surgery in the healthy and patient groups, it was seen as a milder increase due to the inflammatory reaction in the CEH-Pyometra group. Due to the uncomplicated completion of the study, CRP values tended to decrease on the 4th day, and no significant difference was observed in the thermographic images. Although it is not reflected in the statistical data, in the CEH-Pyometra group, the eye on the 1st and 4th days. The abdominal temperature remained higher than the control group on all other days. It is thought that the use of thermography, which is a noninvasive and practical application, in addition to serum CRP measurement after ovariohysterectomy, in similar studies to be applied in larger populations in the future will help in determining the prognosis.