Yüksekte kalça çıkığı zemininde koksartroz gelişen hastalarda kısaltmalı ve kısaltmasız total kalça protezi yapılan hastaların klinik ve radyolojik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of clinical and radiological outcome of total hip arthroplasty with or without femoral shortening osteotomy patients WHO was performed in patients with high riding hip dysplasia
- Tez No: 682177
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ALTAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Yüksekte kalça çıkığı, koksartroz, erişkin GKD, gelişimsel kalça displazisi, Crowe III, kısaltmalı, kısaltmasız, karşılaştırma, subtrochanteric femoral kısaltma osteotomisi, High hip dislocation, coxarthrosis, adult DDH, developmental dysplasia of hip, Crowe III, shortening, without shortening, comparison, subtrochanteric femoral shortening osteotomy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Crowe tip III ve IV gelişimsel kalça displazisi (GKD) hastalarında, subtrokanterik femoral kısaltma osteotomisi (STO) yapılıp yapılmamasına göre total kalça artroplastisinin (TKA) spinal, pelvik ve alt ekstremite dizilim değişkenleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2016-2020 yılları arasında kısaltmalı veya kısaltmasız TKA uygulanan, Crowe tip III ve IV GKD'li 39 hasta (dokuz çift taraflı, 30 tek taraflı, toplam 48 kalça) dahil edildi. Hastaların ileriye dönük olarak toplanan verileri geriye dönük olarak incelendi. Hastalar kısaltma yapılıp yapılmamasına göre iki gruba ayrıldı. Grup I'de kısaltmasız 26 hasta (24 tek taraflı, iki çift taraflı), Grup II'de ise kısaltmalı 13 hasta (altı tek taraflı, yedi çift taraflı) yer alıyordu. Sagital (sagital vertikal aks, lomber lordoz (L1-S1), torakal kifoz (T5-T12), sakral eğim, pelvik insidans, pelvik tilt) ve koronal (pelvik eğiklik, lomber skolyoz, koronal dengesizlik) spinal ve pelvik dizilim değişkenleri, alt ekstremite koronal dizilim değişkenleri (Q açısı, kalça-diz-ayak bileği açısı, mekanik aks deviasyonu, lateral distal tibial açı), hastaların bacak boyları (kemiksel, anatomik, işlevsel, klinik) ameliyat öncesi, ameliyat sonrası birinci ay (erken dönem) ve son (geç dönem) kontrollerde (ameliyat sonrası en az birinci yıl) ölçüldü. Bulgular: Otuz dokuz hastaya kısaltmasız veya kısaltmalı TKA uygulandı ve tüm hastalar en az 12 ay takip edildi. Her üç ölçümde de kısaltmasız gruba göre kısaltmalı grupta lomber lordoz (LL), sakral eğim (SE) ve pelvik eğiklik (PE) açıları daha yüksek bulundu (Kısaltmalı/kısaltmasız sırasıyla; LL ameliyat öncesi: 67,6/58,9 (p = 0.007), erken dönem: 63,8/57,5 (p = 0.001), geç dönem: 66,2/59,8 (p = 0.091); SE ameliyat öncesi: 45,4/41,7 (p>0.05), erken dönem: 48,8/45,5 (p>0.05), geç dönem: 44,9/42,7 (p>0.05) ve PE ameliyat öncesi: 7,4/3,5 (p = 0.12), erken dönem: 9,25/1,27 (p = 0.001), geç dönem: 8,4/0,3 (p2 cm idi ve beş hastada tabanlık kullanımı gerekli oldu. Sonuç: GKD'li hastalarda LL ve SE değerleri standart sınırların dışındadır. Kalça ekleminin bozulmuş mekaniğinin rekonstrüksiyonu sagital spinal ve pelvik anatomiyi normalleştirmez, ancak koronal dizilimde iyileşmeler olabilmektedir. GKD'li hastalarda lomber dejeneratif problemlerin tedavisinde cerrahi uygulanacaksa hedef değer olarak sagital spinal ve pelvik dizilimin hastalığa özgü değerleri kullanılmalıdır. Kontrollü femoral çatlatma yöntemi ile Crowe tip III hastalarda işlevsel ve klinik bacak boyları dengelenebilir. Crowe IV hastalarda kısaltma uygulandığında BBE >2 cm olursa, pelvik eğiklik ve lomber skolyoz değerlerinde düzelme beklenmez.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of total hip arthroplasty (THA) with or without femoral shortening osteotomy (FSO) on spinal, pelvic and lower extremity alignment parameters in patients with Crowe Type III and IV developmental dysplasia of hip (DDH). Materials and Methods: Thirty nine patients (nine bilateral, 30 unilateral, total 48 hips) with Crowe Type III and IV DDH, who underwent THA with or without FSO between 2016-2020 were included in the study. The prospectively collected data of the patients were analyzed retrospectively. The patients were divided into two groups according to whether FSO was performed or not. Group I (NFSO) included 26 patients without FSO (24 unilateral, two bilateral), while Group II (FSO) included 13 patients with FSO (six unilateral, seven bilateral). Sagittal (sagittal vertical axis, lumbar lordosis (L1-S1), thoracic kyphosis (T5-T12), sacral slope, pelvic incidence, pelvic tilt) and coronal (pelvic obliquity, lomber scoliosis, coronal imbalance) spinal and pelvic alignment parameters, leg lengths (bony, anatomical, functional, clinical) and lower extremity coronal alignment parameters (Q angle, hip-knee-ankle angle, mechanical axis deviation, lateral distal tibial angle) of patients were measured before surgery (preop), postoperative first month (early postop) and at last (late postop) control (at least postoperative first year) were measured. Results: Thirty nine patients underwent THA with or without FSO followed up for a minimum of 12 months. We found higher lumbar lordosis (LL), sacral slope (SS) and pelvic obliquity (PO) angles in FSO group compared to NFSO group in all three measurements (FSO/NFSO respectively; LL preop: 67.6/58.9 (p = 0.007), early postop: 63.8/57.5 (p = 0.001), late postop: 66.2/59.8 (p = 0.091); SS preop: 45.4/41.7 (p>0.05), early postop: 48.8/45.5 (p>0.05), late postop: 44.9/42.7 (p>0.05) and PO preop: 7.4/3.5 (p = 0.12), early postop: 9.25/1.27 (p = 0.001), late postop: 8.4/0.3 (p2 cm LLD and shoe-lifts were required in five patients. Conclusion: Lumbar lordosis and sacral slope values are outside standard ranges in patients with DDH. The reconstruction of the distorted mechanics of the hip joint does not normalize sagittal pelvic and spine anatomy however improvements in coronal alignment were observed. Disease specific values of sagittal spinal alignment should be used in the treatment of lumbar degenerative problems in patients with DDH. With the controlled femoral cracking method, functional and clinical leg lengths can be balanced in Crowe Type III patients. If the residual LLD>2 cm after FSO in Crowe Type IV patients, improvements in coronal alignment may not be observed.