Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi yoğun bakım ünitelerinde kandidemi olgularının irdelenmesi
Evaluation of candidemia devolping in the intensive care units at Gaziantep University Medical School
- Tez No: 682234
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZLEM METE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kandidemi, Risk faktörleri, Antifungal duyarlılık, İnvaziv Kandidiyazis, Mortalite, Candidemia, Risk factors, Antifungal sensitivity, İnvasive candidiazis, Mortality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kandidemi, kan dolaşımı enfeksiyonları içinde tanı ve tedavisinin zor olması ile birlikte yüksek mortalite, morbidite ve artan bakım maliyeti nedeniyle önem taşımaktadır. Kan kültüründe üreyen Candida türünün belirlenmesi ve antifungal duyarlılığın bilinmesi etkin tedavi için önemlidir. Bu tez çalışmasında hastanemiz YBÜ'lerinde kandidemi sıklığının, risk faktörlerinin, tür dağılımının ve antifungal ilaçlara karşı duyarlılık paternlerinin saptanması, kandidemi mortalitesini ve mortalite ile ilişkili risk faktörlerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 1 Ocak 2020 - 1 Mart 2021 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi YBÜ'lerinde takip edilen kandidemi tanısı alan 53 hasta ile kandidemi tanısı almayan 53 hasta dahil edildi. 14 aylık çalışma süresinde kandidemi insidansı 1000 hasta kabulünde 10.57 (%1,05) olarak saptandı. En sık C. albicans %47,2, non-albicans türler içinde en sık C. tropicalis %22,6, C. glabrata %18,9, C.lusitaniae %3,8 oranında izole edildi. C. albicans'ta antifungal direnç saptanmazken non-albicans türlerinde AMB %14,8, kaspofungin %7,4, mikafungin %7,4, flusitozin %3,7, C.glabrata hariç flukonazol ve vorikonazol %11,7 oranında saptanmıştır. Kandidemi olgularında hemodiyaliz, uzun yatış süresi, TPN kullanımı, kandidüri ve mortalite kontrol grubuna göre istatististiksel anlamlı olarak daha fazla görüldü. Kandidemi olgularında COVID-19 %17 oranında belirlendi ve non-albicans kandidemili olgularında C. albicans kandidemili olgularına göre istatistiksel anlamlı daha fazla oranda saptandı. Kandidemi olgularının % 50,2'sinde eş zamanlı bakteriyemi saptandı. Gram (+) bakteriyemi %50,9, Gram (-) bakteriyemi %16,9 oranında saptandı. Kandidemiye atfedilen kaba mortalite oranı %83 olarak belirlendi. İleri yaş ve platelet düşüklüğü mortalite ile ilişkili bulundu. Sonuç olarak kandidemi etkenlerinin tür düzeylerinde tanımlanıp antifungal duyarlık profilinin belirlenmesi, yüksek mortalite ve morbiditeye sahip bu enfeksiyonların etkin tedavisinde doğru antifungal ajan tercihi için önemlidir. Belirlenen antifungal direnç oranları ve etkenlerin tür dağılımlarının değişimi dikkatle incelenmeli ve bunların nedenleri araştırılmalıdır. Her hastanenin kandidemi için epidemiyolojik verileri güncel olmalı, hasta özelliklerine, risk faktörlerine göre uygun tedavi seçiminin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Candidemia is important because of its high mortality, morbidity and increased care costs, in addition to being a difficult to diagnose and treat bloodstream infection. Identification of Candida species in blood cultures and detection of antifungal susceptibility are important for effective treatment. In this study, it was aimed to determine the frequency and the risk factors of candidemia, the distribution of species, the susceptibility patterns to antifungal drugs, and to investigate the mortality of candidemia and the risk factors associated with mortality in the ICUs of our hospital. The study included 53 patients who were followed up with the diagnosis of candidemia in Gaziantep University Faculty of Medicine ICUs between January 1, 2020 and March 1, 2021. The incidence of candidemia in the 14-month study period was 10.57 (1,05%) in 1000 admissions. C. albicans (47,2%) was most frequently isolated, C. tropicalis (22,6%), C. glabrata (18,9%) and C. lusitaniae (3,8%) were most commonly isolated among non-albicans species. Although no antifungal resistance was detected in C. albicans; AMB (14,8%), caspofungin (7,4%), micafungin (7,4%), flucytosine (3,7%), -except C.glabrata- fluconazole and voriconazole (11,7%) resistance were found in non-albicans species. Compared to the control group, hemodialysis, long hospital stay, use of TPN, candiduria and mortality rate were statistically significantly higher in candidemia group. COVID-19 infection accompanying candidemia was detected at a rate of 15,1%, and it was found statistically significantly more with non-albicans species than C. albicans. Concurrent bacteremia was detected in 50,2% of candidemia cases. Accompanying Gram (+) bacteremia was 50,9% and Gram (-) bacteremia was 16,9%. The crude death rate attributed to candidemia was 83%. Elderly and thrombocytopenia were associated with mortality. In conclusion, identification of candidemia causing candida species and determination of antifungal susceptibility are crucial in terms of choosing the right antifungal agent for the effective treatment of these life treating infections. Changes in the rates of antifungal resistance and species distribution of causative microorganisms should be carefully examined and the causes of those changes should be extensively investigated. Epidemiological data for candidemia of each hospital's should be fully up-to-date and appropriate treatment selection should be made according to patient characteristics and risk factors.