Meme kanseri tanısıyla ameliyat edilen klinik olarak aksilla nod negatif hastalarda, slnbx pozitifliğinin sağ kalım ve nüks üzerine etkilerinin retrospektif olarak karşılaştırılması
A retrospective comparison of the effects of slnbx positiveness on survival and recurrence in clinically axilla nod negative patients operated with breast cancer diagnosis
- Tez No: 682235
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜRKMEN BAHADIR ARIKAN, ÖĞR. GÖR. MUSTAFA GÖK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Mastektomi, Sentinel, Aksiller metastaz, Breast cancer, Mastectomy, Sentinel, Axillary metastasis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Giriş-Amaç: Meme kanserinde Aksiller lenf nodu tutulumu ve tümör büyüklüğü bilinen en güçlü prognostik belirteçlerdir. Günümüzde aksiller lenf nodu cerrahisi primer meme cerrahisi kadar önem taşımaktadır. Klinik aksilla negatif, meme koruyucu cerrahi (MKC) yapılan ve sentinel lenf nodlarında (SLN) 2 (iki) ve daha az metastaz saptanan, erken evre meme kanseri hastalarında aksiller evreleme de ALND yerine SLND uygulanmaktadır. Ancak Mastektomi yapılan hastalarda aksiller metastaz saptanması halinde tek başına SLND nun güvenliği tartışmalıdır. ALND na bağlı cerrahi komplikasyonlar bu hastalarda sorun olmaya devam etmektedir. Gereç ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi kliniğinde 2010- 2018 yılları arasında meme kanseri tanısıyla mastektomi yapılan ve SLN da metastaz saptanarak SLND ve/veya ALND yapılan, 77 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Çalışmaya klinik olarak aksilla nod negatif, T1-T2-T3 invaziv tümörleri (T4 bulguları olmayan) olan kadın hastalar alındı. Adjuvan sistemik ve lokal tedavilerle desteklenen günümüz meme cerrahisinde, erken evre meme kanserlerinde SLN da metastaz pozitifliğinin sağ kalım ve nüks oranlarına etkisi, Z0011 çalışması ve diğer literatür bilgileri ışığında karşılaştırıldı. Hastalar 5 yıllık takipte locorejyonal nüks, uzak metastaz, toplam ve hastalıksız sağ kalım yönünden değerlendirildi. Locorejyonal nüks ve sağ kalım üzerine etki eden faktörler istatistiksel analizlerle araştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastalar daha çok Multifokal/multisentrik tümörler ve büyük tümör küçük meme oranı nedeniyle mastektomi yapılan hastalardı. Hastalar, genç yaş, çok odaklı tümör varlığı, T2-T3 tümör boyutuna sahip olması, LVI invazyon varlığı, yüksek Kİ-67 indeksi varlığı ve kapsül invazyonu varlığı gibi nedenlerle Z0011 çalışmasına katılan hastalara göre aksiller metastaz yönünden daha riskli hastalardı. Çalışmamızda, ACOSOG Z0011 çalışmasına göre, Metastatik lenf nodu sayısı ve prognostik belirteçler ile orantılı olarak hastalıksız ve genel sağ kalım daha düşük bulundu. Ancak metastatik SLN sayısı ≤ 2 tespit edilen hastalarda ALND sağ kalım ve locorejyonal nüks üzerine ek fayda sağlamadı. Sonuç: MKC uygulanan hastalarda olduğu gibi Mastektomi uygulanan ve aksiller lenf nodlarında sınırlı sayıda metastaz tespit edilen hastalarda da, adjuvan sistemik tedaviler ve gerektiğinde aksiller RT ile desteklenmek üzere sadece SLND nun aksiller evreleme ve kontrolü için yeterli olduğu düşünülmüştür. Ancak genç yaş ve diğer prognostik belirteçlerin dikkate alınması, klinik olarak aksillanın dikkatli şekilde değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Meme kanserinin tanıdan itibaren cerrahi ve onkolojik tedavi süreçlerinin multidispliner olarak planlanması önemlidir. Sağ kalımın aksiller nodal tümör yüküne bağlı olmadığı düşünülen ≥ 65 yaş hastalarda ve eşlik eden ciddi veya çoklu komorbiditeleri olan hastalarda beklenen yaşam süresi dikkate alınarak SLND nin yeterli olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Axillary lymph node involvement and tumor size are the strongest known prognostic markers in breast cancer. Today, axillary lymph node surgery is as important as primary breast surgery. SLND is applied instead of ALND in axillary staging in patients with clinical axilla negative, breast-conserving surgery (BCS) and early stage breast cancer patients with 2 (two) or less metastases in sentinel lymph nodes (SLN). However, if axillary metastases are detected in patients who underwent mastectomy, the safety of SLND alone is controversial. Surgical complications related to ALND continue to be a problem in these patients. Materials and Methods: The data of 77 patients who underwent mastectomy with the diagnosis of breast cancer and metastasis in the SLN and underwent SLND and/or ALND between 2010 and 2018 in the General Surgery Clinic of Erciyes University Medical Faculty Hospital were retrospectively analyzed. Female patients with clinically negative axilla node and T1-T2-T3 invasive tumors (without T4 findings) were included in the study. In today's breast surgery supported by adjuvant systemic and local treatments, the effect of metastasis positivity on survival and recurrence rates in SLN in early stage breast cancers was compared in the light of the Z0011 study and other literature information. Patients were evaluated in terms of locoregional recurrence, distant metastasis, and overall and disease-free survival at a 5-year follow-up. The factors affecting locoregional recurrence and survival were investigated by statistical analysis. Results: The patients included in our study were mostly those who underwent mastectomy due to Multifocal / multicentric tumors and large tumor to small breast ratio. The patients were at higher risk for axillary metastases compared to the patients participating in the Z0011 study due to young age, presence of multifocal tumor, T2-T3 tumor size, presence of LVI invasion, presence of high KI-67 index and presence of capsule invasion. In our study, disease-free and overall survival were found to be lower in proportion to the number of metastatic lymph nodes and prognostic markers compared to the ACOSOG Z0011 study. However, ALND did not provide additional benefit on survival and locoregional recurrence in patients with metastatic SLN count ≤2. Conclusion: As in patients who underwent BCS, it was thought that only SLND was sufficient for axillary staging and control, supported by adjuvant systemic treatments and, if necessary, axillary RT, in patients who underwent mastectomy and had a limited number of metastases in the axillary lymph nodes. However, it is important to consider young age and other prognostic markers, and to carefully evaluate the axilla clinically. It is important to plan the surgical and oncological treatment processes of breast cancer as multidisciplinary starting from the diagnosis. We think that SLND is sufficient considering the life expectancy in patients aged ≥ 65 years, whose survival is not thought to be dependent on axillary nodal tumor burden, and in patients with accompanying serious or multiple comorbidities.