Bazı 2-hidrazinotiyazol türevlerinin biyokimyasal etki mekanizmalarının araştırılması
Investigation of biochemical action mechanisms of some 2-hydrazinothiazole derivatives
  1. Tez No: 682289
  2. Yazar: ZENNURE ŞEVVAL ÇİYANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLŞEN AKALIN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyazoller, Apoptoz, Akciğer kanseri, Thiazoles, Apoptosis, Lung cancer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Kanser, dünya çapında önde gelen ölüm nedenlerinden birisidir. 2018 yılında dünyada 18,1 milyon vaka teşhis edilmiş ve 9,5 milyon kanser nedenli ölümler gözlenmiştir. Bu sayıların 2040 yılında 29,5 milyon yeni teşhis ve 16,4 milyon kansere bağlı ölüm olmak üzere artması bekleniyor. Değişen metabolizma, kanserin ayırt edici bir özelliğidir. Günümüzde kullanılan kemoterapi ilaçlarının şiddetli böbrek sorunları, alerjik reaksiyonlar, enfeksiyonlara karşı bağışıklığın azalması, gastrointestinal bozukluklar ve kanama gibi çok sayıda istenmeyen yan etkileri nedeniyle sağlıklı hücrelere toksik olmayan ve çok hafif yan etkiye sahip alternatif ilaç arayışları devam etmektedir. Heterosiklik bileşik olan tiyazoller ilaç tasarımında en çok kullanılan bileşiklerdendir. Tiyazol halkasında birkaç reaksiyon bölgesinin varlığı, uygulama alanlarını genişletir ve sentetik ve tıbbi kimyadaki zorluklar için yeni çözümlere yol açar. 1,3-tiyazollerin moleküler mimarisi, onları ilaç geliştirme için uygun parçalar haline getirmektedir. Antibakteriyel, antifungal, anti-inflamatuar, antitümör, antidiyabetik, antiviral ve antioksidan gibi birçok farklı biyolojik aktivite gösterdiği bildirilmektedir. Bu tez çalışmamızda, kanser tedavisinde, sağlıklı hücrelere zarar vermeden veya en az zararla tedavinin mümkün olabilmesi için, ilk defa sentezlenen 2-hidrazinotiyazol türevi bileşenlerin A549 insan akciğer adenokarsinomu hücreleri üzerindeki sitotoksik ve apoptotik etkilerinin, gen ekspresyonlarının in vitro olarak araştırılması hedeflendi.
Özet (Çeviri)
Cancer is among the leading causes of death worldwide. In 2018, 18,1 million cases were diagnosed and 9,5 million cancer-related deaths were observed in the world. The numbers are expected to increase to 29,5 million new diagnoses and 16,4 million cancer-related deaths by 2040. Altered metabolism is the hallmark of cancer. Due to the many undesirable side effects of chemotherapy drugs used today such as severe kidney problems, allergic reactions, decreased immunity against infections, gastrointestinal disorders and bleeding, the search continues for alternative drugs that are non-toxic to healthy cells and have very mild side effects. Thiazole is the most common heterocyclic compound in heterocyclic chemistry and drug design. The presence of several reaction zones in the thiazole ring expands the fields of application and leads to new solutions for the challenges in synthetic and medicinal chemistry. The molecular architecture of 1,3-thiazoles makes them suitable components for drug development. It has been reported to exhibit many different biological activities such as antibacterial, antifungal, anti-inflammatory, antitumor, anti-diabetic, antiviral and antioxidant. In this thesis study, we aimed to investigate the cytotoxic and apoptotic effects and gene expressions of 2-hydrazinothiazole derivative compounds synthesized for the first time on A549 human lung adenocarcinoma cells in vitro, so that treatment can be possible without damaging healthy cells or with minimal damage.